Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Italia ar putea ajunge in acest an la 11 miliarde euro, mai mult cu 500 milioane euro decat in 2006, a afirmat ieri presedintele Camerei Italiene de Comert in Romania, Guglielmo Frinzi.
In pri
Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Italia ar putea ajunge in acest an la 11 miliarde euro, mai mult cu 500 milioane euro decat in 2006, a afirmat ieri presedintele Camerei Italiene de Comert in Romania, Guglielmo Frinzi.
In primul trimestru al acestui an, exporturile catre Italia au ajuns la 1,3 miliarde euro, in crestere cu 8,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar importurile au avansat cu 26%, la 1,5 miliarde euro.
Valoarea schimburilor comerciale cu Italia s-a ridicat inca de anul trecut pana la valoarea de 10,5 miliarde euro, din care exporturile romanesti au reprezentat 4,6 miliarde euro, iar importurile din Italia au cumulat 5,9 miliarde euro, potrivit datelor prezentate de Mircea Toader, director in Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale.
Italia s-a situat in perioada 1997 - 2006 pe primul loc in ceea ce priveste schimburile comerciale ale Romaniei, anul acesta fiind depasita de Germania. Ambasadorul Italiei in Romania, Daniele Mancini, a explicat ca volumul comertului intre Italia si Romania este chiar mai mare decat cel dintre Italia si Japonia.
In Romania sunt inregistrate circa 20.000 de companii italiene, dintre care sunt active aproximativ 10.000 de firme. "Estimam ca anul acesta numarul firmelor italiene in Romania va creste cu inca 1.000", a afirmat Mancini.
Anul trecut, exporturile Free On Board (FOB) au ajuns la 25,85 miliarde de euro, in crestere cu 16,2%, iar importurile Cost, Insurance and Freight (CIF) au urcat cu 25,1%, la 40,74 miliarde de euro, astfel ca deficitul comercial s-a majorat cu 44,4%, la 14,89 miliarde de euro.
Deficitul comercial s-a situat la 7,62 miliarde de euro la finele lunii mai din 2007, cu 64% mai mult decat in primele cinci luni ale anului precedent, in conditiile avansului exporturilor cu 12,7%, de peste doua ori mai lent decat ritmul de crestere al importurilor, de 28,6%.
Pretul FOB reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord. Pretul CIF este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si al transportului international.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca deficitul balantei comerciale se va situa in acest an la 17,87 miliarde de euro, pe baza unor exporturi de 30,25 miliarde de euro, in crestere cu 17%, si a unor importuri de 48,12 miliarde de euro, cu 18,1% mai mari decat valorile inregistrate anul trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.