Rezidentii orasului bulgaresc Burgas vor decide printr-un referendum daca vor accepta sau vor stopa constructia conductei petroliere Burgas-Alexandroupolis, informeaza Sofia News Agency, preluata de NewsIn.
Votul a fost programat pentru data d
Rezidentii orasului bulgaresc Burgas vor decide printr-un referendum daca vor accepta sau vor stopa constructia conductei petroliere Burgas-Alexandroupolis, informeaza Sofia News Agency, preluata de NewsIn.
Votul a fost programat pentru data de 2 septembrie, conform deciziei consiliului municipal, dupa indelungi discutii. Referendumul va fi precedat de o campanie de informare a Ministerului pentru dezvoltare regionala.
Aceasta veste vine la cateva zile dupa ce presa a informat ca rezidentii din provincia greceasca Evros, din nord-estul Greciei, ar putea decide blocarea constructiei acestei conducte din cauza ingrijorarilor legate de poluarea mediului.
Acordul privind constructia conductei a fost semnat la 15 martie intre Bulgaria, Rusia si Grecia. Dezvoltata initial la jumatatea anilor '90, aceasta conducta strategica avea drept scop transportul petrolului rusesc pe o ruta ce ocoleste stramtorile extrem de aglomerate Bosfor si Dardanele.
Capacitatea initiala a conductei este de 35 milioane de tone anual, cantitatea putand fi majorata cu 50 milioane de tone pe an. Trei companii rusesti vor detine impreuna o participatie de 51% din consortiul care se ocupa de administrarea acestei conducte, restul fiind impartit intre Bulgaria si Grecia.
Ingrijorarile legate de viabilitatea proiectului, de impartirea controlului, siguranta livrarilor, precum si diferite probleme financiare au intarziat dezvoltarea acestui proiect cu mai mult de un deceniu. Aceasta operatiune cu un capital mixt reprezinta prima faza a unui proiect mai mare privind crearea unei retele vaste de transport de petrol.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.