Acum vreo doua saptamini, am criticat in termeni relativ duri politica de cadre liberala, axindu-ma pe exemplele celor doi ministri din urbea mea, cel de la Justitie si cel de la Educatie.

Pe forum au fost niste reactii in apararea impricinatilor si niste puneri la punct ale subsemnatului ca as fi contra intineririi clasei politice. Departe de mine acest gind, doar ca tineretea nu este o valoare in sine, ci un dat, prin urmare conteaza si ce faci cu ea! Intre timp, tinarul ministru si-a dat intreaga proba a competentei si onestitatii sale cerind scoaterea pasajelor laudative despre DNA din Raportul Comisiei Europene. Ca s-a facut de ris e treaba dumisale, ca a pus tara intr-o situatie ridicola e cu totul altceva si pentru asta ar fi trebuit sa plateasca. N-a platit direct, dar cumva plata a avut loc. Ironia sortii a facut ca, exact in momentul in care noi aflam gogomania, dna Macovei, artizana DNA si persoana care a reusit sa dea un oarece impuls Justitiei, sa devina consilierul in probleme de coruptie al premierului Macedoniei, tara ce are proiecte legate de aderarea la UE. Dna Macovei a fost cooptata la recomandarea dlui Frattini - important este ca, la intrarea in piine, premierul macedonean a remarcat rolul esential pe care reformele promovate de consiliera sa l-au avut in aderarea Romaniei la 1 ianuarie, nu mai tirziu, cum parea la un moment dat.

Am plecat de la aceste evenimente pentru a ajunge la o chestiune generala. Aderarea Romaniei si Bulgariei a dovedit UE ca nuca tare in Balcani nu e atit tensiunea interetnica, de altfel stimulata de saracie, ci coruptia. O coruptie cronica, cu vechi radacini istorice in toata regiunea, in care cuvintele bacsis, ciubuc, hatir, pesches nu sint doar intens folosite in vorbirea de zi cu zi, dar nici macar nu au, la nivelul mentalitatilor globale, conotatii negative. Pina si intelectualilor de elita li s-a parut normal hatirul prezidential cu avionul neptunic! Si, atunci, ce e de asteptat de la omul simplu, invatat cu ciubucul si peschesul oriunde ar merge, de la doctor la primarie, ori de cel mai ridicat social, la fel de invatat sa le primeasca, pentru ca i se cuvin?!

UE a invatat asta si a inceput sa trimita „nemti" in teritoriu. Iata, am exportat si noi „nemtoaica" noastra!

Liviu Antonesei este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi.