Stimulat de aprecierea lui Traian Boc, facuta in emisiunea doamnei Firea, la Antena 3, la 4 iunie 2004, conform careia as fi bun la "analiza diplomatica", dar "pe alta carare" in "analiza constitutionala", as fi vrut sa va povestesc astazi despre ce
Stimulat de aprecierea lui Traian Boc, facuta in emisiunea doamnei Firea, la Antena 3, la 4 iunie 2004, conform careia as fi bun la "analiza diplomatica", dar "pe alta carare" in "analiza constitutionala", as fi vrut sa va povestesc astazi despre ce ma pricep mai bine: chestii diplomaticesti. De pilda:

1. Despre relatia, din ce in ce mai precara, dintre Basescu si americani, care l-a facut pe presedinte sa lanseze aberanta formula: guvern PNL-PD-PLD! Formula care nu avea nici o noima pentru clasa politica romaneasca (desi intreaga presa a incercat sa o explice ca pe un plan sau o tactica de politica interna), ci era o incercare disperata a presedintelui de a convinge Washingtonul ca nu el a destramat coalitia rezultata din votul anului 2004, ba chiar facea eforturi sa o "reinvie"! Se pare ca SUA s-au prins, subit, cine distruge stabilitatea politica din Romania, in preajma venirii militarilor americani in tara, pe fondul unor divergente simulate cu Rusia si l-au "urecheat" pe autor!

2. Despre demersurile peripatetice ale ambasadorului Taubman, din ultimele zile, care, spre stupefactia unor jurnalisti autohtoni, in plina criza politica provocata de introducerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, s-a apucat sa laude mediul investitional din Romania dupa ce il criticase dur, la vremea referendumului! Ba chiar sa proclame increderea investitorilor in tara noastra (conform The Money Channel, miercuri, 6 iunie 2007, ora 13:08), dand astfel o sustinere puternica premierului, rivalul domnului "Axa Washington - Bucuresti", ingropand definitiv orice tentativa de a rasturna Guvernul si dezarmand complet PSD-ul prin sugestii "secrete" si prin vizite "inopinate"!

3. Despre faptul ca nici pana azi nu a sosit scrisoarea de felicitare pentru succesul in referendum al lui Basescu, din partea Casei Albe!

4. Despre faptul ca nici pana azi nu a sosit scrisoarea de raspuns protocolar a lui Sarkozy, la felicitarea adresata de Basescu, pentru castigarea alegerilor din Franta, felicitare adresata prin incalcarea brutala a Constitutiei de "francofonul" de la Cotroceni, pentru ca a fost adresata la 7 mai, in plina "epoca" de suspendare a prerogativelor de reprezentare a statului roman pe plan international! Scrisoarea de felicitare intre sefi de stat, in numele unui sef de stat, este atribut constitutional de descarcare a functiei de reprezentare, si nu un act individual, personal!
5. Despre discursul lui Basescu la conferinta OSCE privind combaterea discriminarii de la Bucuresti, din 7 iunie 2007, cand, conform site-ului prezidential, a povestit participantilor cum "si-au propus sa construiasca societati democratice" statele OSCE, "dupa ratificarea Actului Final de la Helsinki, in 1975"! Act care nu a fost ratificat niciodata, pentru ca, in baza Conventiei de la Viena cu privire la Dreptul Tratatelor, Actul Final de la Helsinki nu poate parcurge proceduri de ratificare, nefiind tratat, ci doar un angajament politic!

Dar, deh! Veni scrisoarea domnului Tariceanu, noul favorit al Beverly Hills DC-ului la Bucuresti, in care ii spunea bietului Base: "Ai grija cum te porti! Daca nu poti face ceva util, stai in banca ta!". Si, evident, schimbul dur de replici dintre Tariceanu, acest Antonio Banderas al politicii romanesti, si centurionul basescian Cezar Preda, "aninat" de premier, conform relatarilor de presa (vezi Ziua, 8 iunie 2007), in panteonul "tampitilor"! Si, asa de tare m-am intristat la gandul celor 75% din 45%, incat nu va mai povestesc nimica€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.