"Vand cabana noua in Rosia Montana, o camera, baie, bucatarie, hol, mansarda si balcon." "Alo, buna ziua! Cat cereti pe cabana?" "90.000 de euro." Nu, nu e vorba de o vila la Sinaia sau de un apartament cu doua camere intr-o zona decenta din Capi
"Vand cabana noua in Rosia Montana, o camera, baie, bucatarie, hol, mansarda si balcon." "Alo, buna ziua! Cat cereti pe cabana?" "90.000 de euro." Nu, nu e vorba de o vila la Sinaia sau de un apartament cu doua camere intr-o zona decenta din Capitala, ci de una din cabanele ridicate ilegal, fara autorizatie de constructie, in Rosia Montana.

INVESTITIE DE AUR. "Cand ati construit cabana?" "Anul trecut. Nu are fundatie, ca sa nu avem probleme cu autorizatia, dar e din barne solide. Se afla chiar in zona de impact." Astfel face reclama un rosian care a preferat sa-si puna cabana la vanzare pe internet decat sa o vanda celor de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Lucru rar, caci compania rezultata din asocierea firmei canadiene Gabriel Resources si cea de stat Minvest Deva ofera preturi si mai si. Proprietarul cabanei spune insa ca e in conflict cu RMGC si de aceea a ales varianta internetului. In acelasi timp, omul ne asigura ca investitia intr-o constructie din Rosia Montana e o veritabila mina de aur imobiliara. Oricand o poti vinde la RMGC pe un pret chiar de doua-trei ori mai mare.

RMGC are tot interesul sa cumpere cat mai multe proprietati in Rosia Montana si pe Valea Cornei pentru a demara exploatarea aurului si a argintului in carierele Orlea, Jig, Cetate si Carnic. "Ne mai trebuie avizul de mediu si cateva proprietati pentru a incepe", sustine specialistul in comunicare al companiei, Maria Tatar. Vicepresedintele pe relatii comunitare al RMGC, Liviu Popa, spune ca, la momentul de fata, compania a cumparat peste 60% din suprafata de teren necesara pentru proiect si aproape jumatate din case. "Am cumparat 600 de case si mai trebuie sa achizitionam 120 pentru primii pasi. Cu totul avem nevoie cam de 1.000 de case din zona", a spus Popa.

"CU INTENTIE". Febra construirii cabanelor inghesuite in spatele caselor, a cabanutelor fara fundatie a inceput in ultimii ani in comuna aflata de un deceniu intr-un veritabil razboi. O decizie din 2002 a Consiliului local privind Planul de Urbanism General interzice orice constructie. "Prin PUG-ul adoptat trebuia sa atentionam oamenii sa nu mai construiasca. Daca se incepea exploatarea?", afirma convins primarul Virgil Narita. Primarul Rosiei Montane a fost suspendat anul trecut, perioada in care, spune acesta, au inflorit cele mai multe din constructiile ilegale. "Sunt destul de multe, cateva zeci. Nu sunt constructii in legalitate, de aceea saptamana aceasta voi lua masuri cu Inspectia in Constructii", promite Narita. Primarul subliniaza ca aceste cabane au fost ridicate clar "cu intentie", adica pentru a fi vandute apoi la preturi exorbitante RMGC.

"CABANIADA". Eugen David, presedintele ONG-ului Alburnus Maior, care se opune proiectului, estimeaza ca in comuna sunt la ora actuala aproximativ 200 de cabane ridicate in acest scop. "A inceput nebunia, a inceput cabaniada", declara Eugen Cornea, consilier al comunei, si el adversar declarat al proiectului RMGC. Acesta spune ca a auzit de preturi incredibile date pe o constructie facuta in pripa, preturi la care rosienii nici nu puteau spera inainte ca RMGC sa vina in sat. "O cabana s-ar fi vandut si cu un miliard jumate", afirma Cornea.

BENEFICIEM, DAR S-O STIM SI NOI! Unii consilieri locali n-au rezistat ispitei. Pe proprietatea lui, Marcu Blajan si-a ridicat un adevarat cartier rezidential: cladiri noi cu etaj, toate inaltate dupa hotararea de consiliu din 2002. "Stiu ca sunt consilieri care au construit de curand. Domnul Blajan, domnul Furdui. Dar nu stiu daca sunt in conflict de interese din punct de vedere legal. Moral, da", ne-a declarat ingenuu primarul. Blajan a recunoscut faptul ca a ridicat constructii dupa ce s-a votat PUG-ul, dar in "zona protejata", unde, spune acesta, constructiile nu ar fi interzise. "E adevarat, am si o firma care a castigat prin licitatie anumite lucrari cu Gold Corporation, dar, repet, am castigat licitatia, nu mi s-au dat lucrarile prin incredintare", se apara consilierul. Consilierul spune ca nu e influentat in luarea deciziilor din cadrul Consiliului local de faptul ca are afaceri cu RMGC. "Nu am luat nici o decizie in favoarea lor, nu vad care e problema", a declarat acesta telefonic. De altfel, conflictul de interese este la el acasa in consiliul local Rosia Montana. Majoritatea au rude care lucreaza la companie, ba unul chiar e angajat ca paznic la firma. "Sunt consilieri ale caror neveste lucreaza la Gold. Unul e paznic acolo, dar cand vine in sedinta de consiliu uita ca este angajat al companiei", ne asigura primarul.

ZONA PROTEJATA. Batalia pe locuintele oamenilor din Rosia Montana tine de aproape 10 ani. Cei care si-au vandut la inceput casele regreta acum, vazand sumele care se dau pentru o palma de pamant si pentru fiecare cocioaba. Elvira Nicolae sta de 40 de ani in Rosia Montana, la unul din blocurile din centrul comunei, in zona protejata ce cuprinde in jur de 500 de case. Si-a vandut de curand locuinta cu un miliard 600 de milioane de lei, bani din care si-a luat casa la Alba-Iulia. "Din 54 de familii in cele trei scari, mai sunt vreo cinci-sase proprietari, restul apartamentelor au fost cumparate de cei de la Gold", spune femeia. Speriata de exodul vecinilor si de faptul ca i s-a spus ca blocul in care sta va fi intre cele doua cariere, familia Nicolae a ales sa plece, mai ales ca nu visa sa-si poata vinde casa atat de scump.

RMGC cumpara proprietatile si din acest perimetru pentru ca, spun ei, chiar localnicii din zona ce va ramane neafectata in eventualitatea exploatarii au venit si le-au cerut sa nu-i discrimineze si sa le faca oferte, nu numai celor din zona de impact. Consilierul Cornea nu crede in ideea zonei protejate. "Ce zona protejata? Din planurile companiei reiese ca aici se vor face puscari masive la numai cateva zeci de metri de case, plus cantitatile uriase de cianuri. Localnicii nu vor putea sa reziste", e de parere consilierul local Cornea.

TENTATIE. Rozalia Muresan e invatatoare in Rosia Montana. E rosianca get-beget si spune ca nu crede ca ar putea trai altundeva. Si ei i-au facut oferta cei de la RMGC, 700 de milioane pe apartamentul platit de ea si de sotul ei din salariile de bugetari. "Ne fac ofertele de parca ne-ar face un favor. Si, desi suntem in zona protejata, ne arunca tentatia ca sa te duci la ei si sa le zici sa cumpere si de la tine", se plange invatatoarea.

O femeie care nu a vrut sa-si dea numele a spus ca si-a vandut apartamentul cu 700 de milioane celor de la RMGC. "Pe apartamentul meu n-as fi luat mai mult de 30 de milioane, plus ca nu mi-l cumpara nimeni", recunoaste femeia. Din banii primiti si-a cumparat o casa la Campeni si i-au mai ramas si bani. "Nu-i inteleg pe cei care vor sa stea la coada vacii. Am lucrat la mina, mina s-a inchis, deci nu mai am nici o perspectiva. Altii raman ca sa ia mai multi bani si zic ca, fara 10 miliarde, canadienii poaa€™ sa-si ia gandul".

DREPT. O mana de rosieni sunt insa decisi sa nu-si vanda casele cu nici un pret. "Nu vreau bani, nu am pret. Nu stiu cati mai sunt ca mine", spune Sorin Jurca, un localnic. Presedintele Alburnus Maior, Eugen David, e decis sa arate lumii ca in Rosia Montana se poate trai. Chiar bine, fara sa scormonesti dupa aur cu cianuri, fara sa-ti construiesti cabane vremelnice de pe urma carora sa obtii mai multi bani. "Sunt bolund, sunt nebun, dar sunt proprietar." Si, in virtutea acestui fapt, a vandut in mod simbolic cate un metru patrat de pamant unor personalitati precum Horia Roman Patapievici, lui Paul Goma, Vanessei Redgrave, organizatiei Greenpeace. "La o adica, ii pun pe fiecare pe metrul lui si sa vad cum o sa-i cumpere cei de la Gold", e hotarat barbatul.

ConflictArticolul 47 al Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 interzice unui consilier sa ia parte la deliberare si la adoptarea hotararilor daca, fie personal, fie prin sot, sotie, sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, acesta are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor Consiliului Local.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.