O eleva de 17 ani din comuna Frumoasa, judetul Harghita, s-a spinzurat pentru ca parintii nu mai lasau sa mearga la scoala.

Tinara, de etnie roma, s-a spinzurat vineri dimineata, lasind un ultim mesaj scris in limba maghiara pe peretele camerei ei: "Scoala sint eu!".

Szomna era unul dintre elevii foarte buni ai Liceului "Székely Károly" din Miercurea-Ciuc si voia sa demonstreze ca este capabila de aceleasi performante la invatatura ca si restul colegilor sai. Insa, potrivit MEDIAFAX, parintii i-au spus ca trebuie sa se marite si sa faca multi copii, dupa obiceiul etniei, nu sa ajunga asistenta medicala - cum si-ar fi dorit - si i-au interzis sa mai mearga la scoala.

Autoritatile din comuna unde s-a nascut au ajutat-o sa mearga la liceu. "I-am platit abonamentul lunar pe autobuz, i-am asigurat haine, pentru ca era un copil foarte dotat si merita toate eforturile sa devina cineva in viata; chiar si ieri am fost la parintii ei sa ii induplec sa o lase sa mearga, in continuare, la scoala, dar erau beti si nu am avut cu cine sa ma inteleg", a declarat primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibór.

"Modul ei de a gindi era cu totul altul decit al parintilor ei, a fost o copila cu frica lui Dumnezeu, care venea la biserica; stia sa vorbeasca si romaneste si ungureste si asta i-a nemultumit pe parintii ei, care isi doreau, probabil, o fata simpla, fara prea multa cultura", a spus, la rindul sau, preotul comunei Frumoasa, Gábor Zoltán. Alaturi de preot, intreaga comunitate locala si-a exprimat durerea pentru moartea fetei, pe care oamenii o descriu ca pe un copil exceptional.

Politia a luat act de incident, urmind sa stabileasca, in zilele urmatoare, cauzele si imprejurarile in care s-a produs evenimentul.