Produsul Zilei

In portofoliul sau de produse, Alpha Bank a inclus si un credit auto. Finantarea este doar pentru autoturisme si motociclete noi. Pentru Alpha Auto, avansul este 0%, banca finantind in totalitate bunul ce urmeaza a fi achizitionat. Dobinda la credit este fixa pe perioada primului an - 7,9% pentru creditele in euro, 8,9%, pentru dolari si 9,9% pentru creditele in lei. Creditul nu are o limita maxima de suma, iar termenul de rambursare este de pina la sapte ani.

Expansiune incetinita

Procesul de extindere a retelelor de unitati ale bancilor comerciale ar putea incetini in urmatorii ani, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. „Cind bancile vor constata ca nu e simplu sa ai o retea extinsa, ca te costa si ca una dintre sursele de necaz este extinderea, poate ca procesul (de dezvoltare a retelei - n.r.) va incetini", a explicat Isarescu. Reteaua bancara a crescut, anul trecut, cu circa 1.000 de sucursale si agentii.

RWE vrea toate centralele din Oltenia

Grupul german RWE este interesat sa participe la privatizarea celor trei complexuri energetice din Oltenia, Rovinari, Turceni si Craiova, dar ar prefera o preluare la pachet a celor trei entitati. „Ne intereseaza cele trei complexuri, iar solutia perfecta ar fi preluarea lor la pachet. Astfel, s-ar crea un jucator foarte puternic", a declarat Karl Kraus, vicepresedintele RWE Power, care nu a exclus insa si achizitia separata a vreunui complex. „Totul depinde de oferta care va fi facuta de autoritati", a spus reprezentantul firmei germane. Kraus a mai precizat ca RWE ia in calcul si o investitie intr-o termocentrala noua, dar nu a dat detalii. Grupul RWE este a doua companie energetica integrata din Germania, cu venituri de 44 de miliarde de euro in 2006. Grupul, care s-a extins in Europa Centrala si in Marea Britanie, are 68.500 de angajati.

Patriciu isi doreste inca o rafinarie

Rompetrol intentioneaza sa achizitioneze inca o rafinarie, in bazinul Marii Mediterane, fiind deja in discutii in acest sens, a declarat presedintele grupului, Dinu Patriciu. „Vind pina la 25% din actiunile grupului, pentru ca vreau sa ma extind. Bazinul Marii Mediterane este foarte important pentru Rompetrol", a completat Patriciu, care a refuzat sa dea detalii despre amplasamentul rafinariilor pe care le vizeaza. Rompetrol, prezent deja in Europa Occidentala prin reteaua de benzinarii Dynef, estimeaza, pentru acest an, afaceri de 7,5 miliarde de dolari si un profit operational de circa 250 de milioane de dolari.

Vinzarea Electroputere se negociaza in patru

AVAS a respins documentele depuse de doi ofertanti pentru privatizarea Electroputere, astfel ca va continua negocierile cu cele trei firme ramase, A5 Invest SRL Caransebes, Grup Feroviar Roman SA (GFR) si Al Arrab Contracting Company Limited Arabia Saudita. Dupa analizarea documentelor de participare au fost eliminati doi ofertanti, respectiv SC Vienna International Holding SRL Bucuresti si Peeker Atomic Energy System Inc. Colorado, a anuntat AVAS. Pina la sfirsitul lunii mai, comisia de privatizare a companiei va desfasura negocieri paralel cu cei trei, pentru imbunatatirea ofertelor.