Parlamentul European a adoptat raportul Brok care cere infiintarea unui post de ministru de Externe al Uniunii Europene si o mai mare coerenta in actiunile comune ale Uniunii in domeniul diplomatiei si in cel al securitatii comune. Raportul de ini
Parlamentul European a adoptat raportul Brok care cere infiintarea unui post de ministru de Externe al Uniunii Europene si o mai mare coerenta in actiunile comune ale Uniunii in domeniul diplomatiei si in cel al securitatii comune. Raportul de initiativa al europarlamentarului german Elmar Brok (PPE) a fost adoptat cu 526 voturi pentru, 118 impotriva si 14 abtineri. El a fost realizat in baza raportului anual al Consiliului privind Politica Externa si de Securitate Comuna (PESC).
Postul de ministru de Externe al UE
Raportul Brok sustine ca "in lipsa Tratatului Constitutional, care a fost ratificat de 18 tari, Uniunea Europeana nu poate forma o politica externa si de securitate care sa faca fata celor mai importante provocari cum ar fi globalizarea, statele esuate, migratia transfrontaliera, terorismul international, dependenta de energie si modificarile climaterice". Raportul Brok aminteste ca "eficacitatea PESC presupune dezvoltarea mijloacelor necesare (...) de vreme ce statele membre singure nu pot asigura un rol important in arena internationala". "Considera ca fiind necesara infiintarea postului de Ministru al Afacerilor Externe si apreciaza ca persoana care il va ocupa sa fie simultan membru al Comisiei Europene si presedinte al Consiliului pentru Afaceri Externe, astfel ca PESC sa aiba continuitate si coerenta, iar Europa sa poata vorbi cu o singura voce", afirma raportul Brok. "Crearea noului post de ministru de Externe al UE trebuie sa fie acompaniata de un angajament real al statelor membre in definirea si implementarea unei politici externe comune eficiente", mai arata raportul citat.
La capitolul "Recomandari privind tematicile pentru 2007" Raportul Brok exprima "adanca ingrijorare fata de anuntul facut de presedintele Rusiei Vladimir Putin in legatura cu suspendarea Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa din 1990, apreciaza ca acesta constituie un raspuns inadecvat fata de planurile unui sistem anti-racheta; solicita redeschiderea dialogului politic cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa asupra chestiunilor privind controlul armamentului si dezarmare".
Raportul Brok mai solicita Comisiei Europene "sa se concentreze in cadrul domeniilor prioritare asupra instrumentelor politice, comerciale, economice si financiare (...) pentru a servi mai bine obiectivele Uniunii in la nivel international".
Adoptand Raportul Brok, Parlamentul European "saluta noua initiativa luata de Statele Unite pentru consultatii si informare permanenta asupra scutului sau anti-racheta ; isi exprima ingrijorarea fata de declaratiile presedintelui Putin ca reactie la planurile Statelor Unite de desfasurare a componentelor scutului anti-racheta in Polonia si Cehia, solicita tuturor partilor implicate sa se angajeze in dialog".
Importanta Marii Negre pentru UE
Raportul Brok privind PESC subliniaza importanta Marii Negre si "a dezvoltarii dimensiunii cooperarii regionale in politica externa a UE, in special in zona de vecinatate prin intarirea relatiilor cu regiunea Marii Negre si prin promovarea cooperarii intre vecini, ca si intre UE si vecinii sai pentru a asigura solutii regionale in promovarea stabilitatii, dezvoltarii si prosperitatii". De asemenea, Parlamentul European are in vedere si problema asigurarii resurselor de energie subliniind "importanta dimensiunii energetice a politicii externe, inclusiv dependenta Uniunii de energie si de alte materii strategice din tari si regiuni care sunt din ce in ce mai instabile; ca si chestiunea accesului la si dezvoltarea unor surse alternative; respinge orice fel de restrictii la sursele de energie ca instrument politic si subliniaza necesitatea solidaritatii in chestiunile energetice intre statele membre UE". (George DAMIAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.