"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost suspendat din cauza meritelor sale. Deputatii si senatorii au votat contra lui pentru ca angajamentul sau pentru un stat de drept nu se acorda cu nevoia cleptocratiei parlamentare de a fi protejata contr
"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost suspendat din cauza meritelor sale. Deputatii si senatorii au votat contra lui pentru ca angajamentul sau pentru un stat de drept nu se acorda cu nevoia cleptocratiei parlamentare de a fi protejata contra urmaririi penale. Dupa inlaturarea lui Macovei si suspendarea lui Basescu, drumul este acum liber si pentru descotorosirea de procurorii si judecatorii care se afla in primele randuri in lupta contra coruptiei. Romania a fost si in perioada comunista un caz aparte si este si acum. Invatatura care se poate trage din cele ce se intampla in aceasta tara poate fi utilizata si pentru alte tari care sunt inasteptarea aderarii la UE. Reformele, care fara presiunile UE nu ar fi fost facute, pot fi oricand revocate, atunci cand aceasta presiune dispare. Clauzele de salvgardare, care au fost incluse in tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei, nu sunt suficiente pentru descurajare" - sintetizeaza Rompres articolul publicat de FAZ.
Romanii sunt obligati sa aleaga intre doi comunisti
FAZ rememoreaza cuvintele rostite de Basescu in timpul campaniei electorale din 2004: "Romanii sunt obligati sa aleaga intre doi fosti comunisti, Adrian Nastase si Traian Basescu. Dupa 15 ani nu exista inca vreun politician care sa nu fie afectat de comportamente comuniste. Ar fi timpul ca in fata poporului sa se prezinte un alt candidat".
"Romanii apreciaza la presedintele lor, pe care Parlamentul l-a suspendat acum, faptul ca spune lucrurilor pe nume si rupe legea tacerii. Este un om venit din interiorul sistemului, dar se pune contra acestuia. Basescu vrea un stat de drept in Romania, in care legile sunt aceleasi pentru toti. Un verdict al Curtii Constitutionale a decis ca modul presedintelui de a-si exercita functia a fost conform cu Constitutia si nu a reprezentat nici un fel de motiv pentru suspendarea sa din functie. In ce-l priveste pe Basescu, se pot, desigur, formula si unele obiectii. El vorbeste deseori mai repede decat gandeste, sacrifica exigente strategice pentru inspiratiile de moment, isi indeparteaza cei mai buni consilieri si se risipeste pe fronturi secundare in loc sa se concentreze pe problemele mari. Nu in ultimul rand el sufera de sindromul larg raspandit care ii face pe oamenii cu putere, aflati in compania unor persoane in mod evident mult mai tinere, sa faca niste greseli ridicole pentru care ei, in cazul altora, nu ar avea sub nici o forma intelegere. Dar toate acestea nu au catusi de putin de-a face cu suspendarea sa din functie. Basescu a fost suspendat din functie datorita meritelor sale, si nu a slabiciunilor" afirma FAZ.
"Cleptocratia parlamentara"
"Deputatii si senatorii de prin toate partidele au votat contra lui pentru ca angajamentul sau pentru un stat de drept nu se acorda cu nevoia cleptocratiei parlamentare de a fi protejata contra urmaririi penale, comenteaza ziarul german. Romania este de la 1 ianuarie 2007 stat membru al UE. Cei care au avertizat asupra faptului ca aceasta tara nu este gata pentru aderarea la UE isi vad in acest fel confirmat avertismentul. Deja de saptamani este in curs un puci cu sange rece, in sanul Parlamentului, cu scopul de a expune justitia din nou influentei Guvernului si a sforariilor de natura criminala, ale caror interese pe sfera largita includ insusirea de mijloace publice in mod necontrolat si ilegal precum si escrocherii financiare si spalarea de bani. In Romania, comunistii <<s-au privatizat>> in oarecare masura ei insisi. Fosti agenti deSecuritate se afla la nivele de conducere din cadrul companiilor, au in proprietate ziare, posturi de radio si televiziune si isi permit chiar si un partid, precum Dan Voiculescu, presedintele comisiei parlamentare de ancheta care ii reproseaza lui Basescu ca a incalcat Constitutia" apreciaza FAZ.
"A doua faza a loviturii de stat"
"Suspendarea presedintelui este deja cea de-a doua faza a loviturii de stat cu sange rece, care a inceput in martie. Atunci, o lege cu privire la tinerea de alegeri pentru Parlamentul UE, prevazute pentru 13 mai, a fost scoasa din vigoare prin ordonanta de urgenta, pentru ca Partidul National Liberal al premierului se temea de o infrangere zdrobitoare. Refuzul ministrului Justitiei si al celui de Interne, motivat constitutional, de a semna aceasta ordonanta a fost considerat de premierul Tariceanu drept o ocazie pentru a se descotorosi printr-o remaniere guvernamentala de acesti membri neascultatori ai Guvernului. In acest moment, <<Alianta Dreptate si Adevar>>, pe care national liberalii si democratii au format-o inainte de alegerile din 2004 si pe ale carei liste unitare ei au fost alesi in Parlament, s-a rupt. Fostul partid comunist PSD, contra caruia s-a format alianta, a onorat tradarea lui Tariceanu fata de alegatori printr-o sustinere parlamentara a Guvernului minoritar al acestuia. Sa ne amintim ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, si cel de Interne, Vasile Blaga, au avut de rezolvat cele mai dificile sarcini care le stateau in fata inainte de intrarea in UE, si anume reforma justitiei, crearea unor instrumente adecvate pentru combaterea coruptiei si securizarea granitelor externe. In mod paradoxal, starea de spirit plina de aversiune din cadrul unei Europe satule de largiri, cu care s-a confruntat Romania chiar in faza finala a aderarii sale, a fost cel mai bun sprijin pentru reforme. Comisia Europeana a trebuit sa arate duritate si l-a sprijinit pe ministrul Justitiei, care a putut in acest fel impune legi pentru restrangerea coruptiei, mai dure decat in orice alta tara a UE" continua analiza cotidianului german.
"Dupa aderare, UE nu mai are insa nici un mijloc eficient de presiune. Parlamentarii romani s-au si pus pe treaba pentru oprirea sau transformarea in apa chioara a reformelor. Dupa inlaturarea lui Macovei si suspendarea lui Basescu, drumul este acum liber si pentru descotorosirea de procurorii si judecatorii care se afla in primele randuri in lupta contra coruptiei. Romania a fost si in perioada comunista un caz aparte si este si acum. Invatatura care se poate trage din cele ce se intampla in aceasta tara poate fi utilizata si pentru alte tari care sunt in asteptarea aderarii la UE. Reformele, care fara presiunile UE nu ar fi fost facute, pot fi oricand revocate, atunci cand aceasta presiune dispare. Clauzele de salvgardare, care au fost incluse in tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei, nu sunt suficiente pentru descurajare. In cazul negocierilor cu Croatia, Turcia si celelalte tari balcanice carora le-a fost deschisa perspectiva aderarii, va trebui acordata o atentie speciala acestui fapt", isi incheie FAZ analiza asupra Romaniei.
Barroso semnaleaza criza la Bucuresti
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si-a exprimat ieri "speranta ca institutiile din Romania vor rezolva criza, cat de curand posibil,
in deplinul respect al democratiei si al principiilor constitutionale", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Atat presedintele suspendat Traian Basescu cat si premierul Calin Popescu Tariceanu au avut ieri un dialog telefonic cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, se arata in comunicatul Comisiei Europene.
Presedintele Barroso a spus: "Romania stie ca trebuie sa continue reformele necesare: reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei - angajamente pe care si le-a luat Romania cand a aderat la Uniunea Europeana". (G.D.)
"O luna fara presedinte"
"Tensiunile politice au atins punctul culminant la sfarsitul saptamanii trecute. Parlamentul a votat suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Pentru 30 de zile. Pentru abuz de putere. Presedintele insista ca nu a incalcat legile tarii si spera in referendumul care va avea loc in decurs de o luna si care-i va permite sa inceapa o noua etapa de confruntare cu Parlamentul", scrie Artiom Oparin in cotidianul Novie Izvestia, transmite Agentia Rusia la Zi.
"Decizia de suspendare a fost adoptata rapid: 322 de deputati au votat pentru, 108 impotriva, 10 s-au abtinut. Initial, deputatii au incercat sa rezolve situatia prin Curtea Constitutionala, dar aceasta a respins demersul parlamentarilor de destituire a sefului tarii. Curtea si-a justificat hotararea afirmand ca alesii natiunii nu au prezentat suficiente dovezi de incalcare a legislatiei constitutionale de catre presedinte. Deputatii cred insa ca Basescu a incalcat de minimum 19 ori Legea fundamentala, nu a vrut sa fie mediator in disputele politice, si i-au amintit de scandalul legat de interceptarea convorbirilor telefonice ale membrilorGuvernului", mai scrie Novie Izvestia.
"La randul lor, sustinatorii presedintelui afirma ca majoritatea deputatilor a fost, pur si simplu, <<cumparata>> de cei carora nu le place ca in tara a inceput sa se faca ordine. Unul dintre deputatii parlamentului roman din numarul celor care au votat impotriva suspendarii lui Basescu a declarat pentru Novie Izvestia, sub acoperirea anonimatului, ca presedintele a fost <<dat jos>> de oligarhii locali. <<El pur si simplu nu a permis mediului criminal sa-si sporeasca averile, initiind legi corecte impotriva coruptiei, impozitelor si respingand candidaturile unor oameni necinstitti propusi de Parlament pentru functii in cabinetul de ministri>>, a spus deputatul" - mai afirma Novie Izvestia. (D.E.)
E de asteptat sa-si reia postul
Despre mitingul la care au participat, duminica, 5000 de romani, in semn de protest fata de decizia Parlamentului a informat si agentia Associated Press. "Participantii, care purtau bannere pe care scria <<Basescu is cool>>, <<Parlamentul este al lor, Basescu este al nostru>> si <<Jos cu hotii>> i-au cerut lui Basescu sa nu renunte si sa lupte impotriva coruptiei politice", noteaza AP. Agentia mentioneaza ca Basescu s-a adresat manifestantilor, spunand ca "a fost pedepsit de parlamentari pentru eforturile sale de a moderniza tara, de a condamna comunismul si de a lupta impotriva coruptiei". AP face referire si la referendumul care urmeaza sa aiba loc peste 30 de zile pentru inlaturarea presedintelui din functie, dar ca este de asteptat ca Basescu sa treaca de acest scrutin si sa isi reia postul.
Bulgarii cu ochii pe Romania
Mii de romani s-au adunat in Piata Constitutiei din Bucuresti pentru a-si arata sprijinul pentru presedintele Traian Basescu, suspendat din functie de Parlament, manifestatia fiind organizata de organizatii neguvernamentale, a transmis agentia bulgara Focus News. In acelasi timp, inamicii lui Basescu, inclusiv social democratii, care se afla la baza suspendarii sefului statului, au invinovatit Partidul Democrat pentru organizarea protestului. Sustinatorii presedintelui roman, unii sositi din diverse colturi ale tarii, au strigat sloganuri cu numele sau si lozinci de genul "Basescu este ales legal" sau "Jos cu mafia", mai scrie Focus News, amintind ca acesta este al doilea miting de sustinerea a lui Basescu.
"Mii de romani in fata Parlamentului"
"Mii de romani s-au adunat, duminica, in fata Parlamentului din Bucuresti, pentru a protesta fata de suspendarea presedintelui reformator Traian Basescu", a transmis ieri agentia Reuters, amintind ca seful statului roman a fost suspendat de Parlament, sub acuzatia ca si-a depasit atributiile. "Nu voi renunta niciodata", a spus Basescu in fata multimii, noteaza agentia de presa, care adauga ca la manifestatie a fost prezent si fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei.
Reuters citeaza numerosi experti care considera ca suspendarea presedintelui Basescu este rezultatul luptei pentru putere dintre centristii aflati in prezent la guvernare si eforturile opozitiei de stanga de a-si recastiga influenta. "Fostul partid comunist PSD l-a acuzat pe Basescu de faptul ca a alimentat instabilitatea politica, pundand presiune pe sistemul juridiciar si ca a intervenit in numele unor grupuri de interese", explica sursa citata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.