Consiliul de Securitate al ONU este gata sa trimita o misiune in Kosovo, in cursul acestei luni, pentru a examina situatia din provincie, dupa propunerile mediatorului Natiunilor Unite, Martti Ahtisaari, privind independenta supravegheata a provincie
Consiliul de Securitate al ONU este gata sa trimita o misiune in Kosovo, in cursul acestei luni, pentru a examina situatia din provincie, dupa propunerile mediatorului Natiunilor Unite, Martti Ahtisaari, privind independenta supravegheata a provinciei cu populatie majoritar albaneza. De la Belgrad, premierul sarb Vojislav Kostunica sustine insa ca planul Ahtisaari nu beneficiaza de sustinerea Consiliului de Securitate al ONU, lasand sa se inteleaga ca negocierile ar trebui duse de un alt mediator.
Presedintele in exercitiu al forului de decizie al ONU, ambasadorul britanic Emyr Jones Parry, a declarat ca poarta consultari cu ceilalti 14 membri ai Consiliului inainte de a stabili de cine sa fie condusa misiunea si cand sa aiba loc aceasta. Ahtisaari a prezentat marti in Consiliul de Securitate al ONU planul sau pentru noul statut al Kosovo, care preconizeaza o independenta supravegheata, statut respins de Serbia si de aliatul sau traditional, Rusia. Ideea unei astfel de misiuni a fost sugerata initial de ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, care a apreciat ca in acest fel se pot "obtine toate informatiile posibile" cu privire la situatia de la fata locului inainte de a lua in considerare raportul mediatorului ONU. Anuntul oficialului britanic a fost urmat ieri de cel al premierului sarb, Vojislav Kostunica (foto), conform caruia planul care sustine independenta supravegheata a Kosovo nu se bucura de sustinerea Consiliului de Securitate al ONU. "Pentru ca am dovedit clar ca este vorba despre o propunere ilegitima, care vizeaza amputarea a 15% din teritoriul Serbiei, ceea ce este contrar Cartei ONU, este natural ca majoritatea membrilor Consiliului de Securitate sa refuze sa il sustina pe Martti Ahtisaari", a explicat Kostunica. In paralel, Parlamentul provinciei Kosovo, majoritar albanez, a adoptat ieri in unanimitate o declaratie de sustinere a planului mediatorului ONU. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.