MAE - cea mai mare agentie de turism
Profit de interimatul pe care vi l-ati asumat la Ministerul Afacerilor Externe ca sa va rog sa incercati sa acordati mai multa atentie acestei institutii. Am fost si eu prins in angrenajul MAE din car
MAE - cea mai mare agentie de turism
Profit de interimatul pe care vi l-ati asumat la Ministerul Afacerilor Externe ca sa va rog sa incercati sa acordati mai multa atentie acestei institutii. Am fost si eu prins in angrenajul MAE din care m-am desprins plin de scarba. O masinarie pusa in miscare de mecanisme care nu depind de cei care se perinda la guvernare, indiferent din ce parte a spectrului politic ar fi. Este cea mai mare agentie de turism pe cheltuiala statului!
Asa este si normal ati spune: diplomatia unei tari se conduce dupa alte criterii decat interesele vremelnice de partid. Nu si in Romania! Aici diplomatia este un loc caldut in care s-au cuibarit fosti activisti ai Uniunii Tineretului Comunist si ai PCR, spioni reciclati de DIE si chiar SIE si rudele lor. Pe - ici - pe - colo ratacesc functionari tacuti (prea tacuti!) care incearca sa-si faca treaba ignorati de sefii preocupati sa-si asigure misiuni banoase sau chiar sa serveasca interese straine Romaniei.
Intinerire cu prieteni
MAE trece acum printr-o perioada interesanta. Junele Razvan Ungureanu s-a trezit debarcat din post mai repede decat planuise si nu a apucat sa duca la indeplinire ceea ce dumnealui numea "planul de reformare." Iar pe ultima suta de metri, profitand de "razboiul palatelor", a reusit sa puna la punct cateva aranjamente. Si-a reactivat postul de la Viena pentru care si-a dublat salariul si a creat o mini-organigrama: un subaltern cu rang de ambasador si o secretara!
Cat timp a fost ministru domnul Ungureanu s-a prevalat de ideea "intineririi" si a sarit o intreaga generatie de diplomati care si-au castigat dreptul la avansarea in grad. De la "dinozaurii" de 70 de ani gen Oliviu Gherman sau Liviu Bota a trecut direct la "prospaturi", la propriu si la figurat, gen Cornel Feruta, care la 32 de ani ajunge ambasador plenipotentiar al Romaniei! E drept ca, fiind atat de tanar, Ungureanu l-a numit pe Feruta la Viena, probabil ca sa-l aiba cat mai aproape pe cel care i-a fost un director de cabinet plin de abnegatie! Evolutia spectaculoasa a viitorului ambasador de la Misiunea permanenta a Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena merita pomenita: a absolvit liceul agricol din Bals in 1993 si, imediat, in 1994 a ajuns redactor la Evenimentul Zilei. Un jurnalist ambitios care intra in diplomatie in 1998 si, in mai putin de zece ani, direct din secretar II ambasador extraordinar si plenipotentiar!
Record de cariera viteza
Si nici macar nu este un record pentru ca domnului Edward Iosiper i-au trebuit numai cinci ani ca sa ajunga din secretar III ambasador al Romaniei in Israel! Iata ce scrie despre domnul Edward Iosiper pe site-ul Ambasadei Romaniei la Washington: "Inainte sa intre in Ministerul Afacerilor Externe a lucrat la Institutul National de Statistica, intre 1990 si 1993, apoi a fost director de marketing la Star Trading Ltd. Pana in 2002 cand a intrat in MAE si a fost trimis la post la Washington unde se ocupa de problemele evreiesti, legatura cu Congresul SUA, Orientul Mijlociu, Turcia, Grecia, Cipru si Republica Moldova!? Ce lipseste din acest talmes-balmes este faptul ca domnul Iosiper a inceput ca desenator de obiecte casnice si a ajuns la Washington insotindu-si sotia la post, doamna Svetlana Tatiana Iosiper fiind mai mare in grad. Cum a ajuns ca, in numai cinci ani de activitate diplomatica, sa fie propus pentru postul de ambasador in Israel cred ca numai apartenenta sa la Loja Masonii Chivotului Regal din Washington ar putea sa o explice!
Nu pot sa inchei lista protejatilor ungurescieni, care se va prezenta la audieri in fata Comisiei pentru politica externa a Parlamentului, fara sa amintesc de tristul domn Lucian Leustean, prietenul din copilarie al ex-ministrului. Dupa ce s-a facut celebru comparand Romania in negocieri cu Ungaria cu echipa de fotbal a Lichtenstein-ului in fata selectionatei Braziliei, iata ca i-a venit randul sa ocupe un post de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei. Domnul Leustean, doctor in Tratatul de la Trianon, este trimis sa-si bage nasul in ciorba cu minoritati a Slovaciei.
Cred, domnule prim-ministru, ca, din pacate, este prea tarziu sa-i opriti acasa pe acesti "diplomati." Din nenorocire nu sunt singurii care n-ar trebui sa reprezinte Romania. De 17 ani nimeni nu si-a dorit cu adevarat sa schimbe ceva in Ministerul Afacerilor Externe iar dumneavoastra sunteti prea ocupat ca sa o faceti acum.
Eugen MihAescu
Vicepresedinte al Comisiei pentru politica externa a Senatului


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.