Presedintele Traian Basescu il acuza pe premier, intr-un interviu acordat BBC World Service, ca este partenerul "fostelor structuri" si sustine ca Tariceanu blocheaza reforma, prin colaborarea cu Opozitia. La randul sau, primul ministru spune - intr-
Presedintele Traian Basescu il acuza pe premier, intr-un interviu acordat BBC World Service, ca este partenerul "fostelor structuri" si sustine ca Tariceanu blocheaza reforma, prin colaborarea cu Opozitia. La randul sau, primul ministru spune - intr-un interviu separat realizat de acelasi post - ca presedintele Basescu este populist, se comporta ca un sef de stat sovietic, vrea ca unele companii de stat sa ramana la stat, ataca toate institutiile, in jurul Cotroceniului existand companii acuzate de coruptie.
In lupta cu structurile
"Sistemul clientelar al PSD e mentinut si consolidat. Reforma institutiilor era cea mai importanta tinta a Guvernului. Ea n-a fost atinsa, chiar daca obiectivul principal, aderarea la UE, e indeplinit", a atacat presedintele, la emisiunea Europe Today. Seful statului si-a continuat atacul la premier aratand ca soarta acestuia depinde de un partid de Opozitie, adica PSD. "Soarta premierului depinde acum de PSD, pe care l-am atacat intens in cursul campaniei electorale. Colaborarea dintre premier si opozitie duce la blocajul reformelor despre care vorbeam. Nu pot negocia asta, caci nu mi-ar placea ca, la sfarsitul mandatului, Romania sa nu se fi modernizat. As vrea sa explic de ce in ultimele luni activitatea opozitiei s-a intensificat, cu ajutorul premierului", a spus Basescu. El a dat ca exemplu actiunile sale de a declasifica dosarele Securitatii si de a condamna comunismul. "Atunci, lupta dintre mine si fostele structuri a devenit fatisa. Din nefericire, premierul a ajuns un partener al structurilor cu pricina", a adaugat seful statului.
Din nou despre anticipate
Intrebat daca disputa dintre el si premier nu intarzie si mai mult reformele, Basescu a facut din nou referire la "ultima solutie", alegerile anticipate. "Nu trebuie decat sa apelam la o procedura democratica simpla: sa-i intrebam pe cetateni ce vor. Daca vor vota pentru continuarea reformelor vom putea continua, daca vor vota pentru partidele care vor sa mentina acest sistem inseamna ca asta e dorinta lor. Dar nu pot sa cred ca romanii nu-si doresc institutii moderne", a continat Basescu. El s-a plans de faptul ca premierul nu i s-a alaturat la cateva din temele majore care ar fi dus la reformarea societatii: introducerea votului uninominal sau modernizarea Constitutiei.
Atacul la premier a continuat cu decizia lui Tariceanu de a amana euroalegerile. "Din cauza unor intelegeri intre PSD, PRM si PNL, scrutinul a fost amanat in ultimul moment. Astfel de actiuni dovedesc faptul ca Guvernul Romaniei poate sa puna interesul partinic inaintea celui national", a acuzat Basescu.
N-are ce sa-si reproseze
Seful statului a tinut sa asigure pe toata lumea ca nu-si reproseaza nimic si nici nu regreta nimic din tot ce a facut pana acum. "Nu regret pentru simplul motiv ca, pana acum, nimeni nu vorbea pe sleau despre aceste realitati. Nu vreau sa sacrific adevarul pentru o viata politica linistita", a aratat Basescu. Intrebat daca nu crede ca si Tariceanu a facut ceva, cat de mic, pentru continuarea reformelor, Basescu a ocolit raspunsul si a nominalizat la categoria "eminentii" din Guvern numai ministri democrati: "Am avut noroc de ministri precum Monica Macovei la Justitie, Vasile Blaga (la Interne) sau Sulfina Barbu, la Mediu. Aceste domenii puteau intarzia data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, iar ei au reusit sa schimbe culoarea acelor "stegulete rosii", a mai spus Basescu.
Replica lui Tariceanu
E pacat ca Romania n-a putut alege alt presedinte
Invitat de BBC sa comenteze acuzatiile de coruptie aduse de Basescu, premierul a replicat: "Observatiile presedintelui sunt in intregime subiective, iar unele mai obiective sunt de gasit la Comisia Europeana. Comisia a monitorizat indeaproape Romania de la inceputul mandatului meu. Sunt convins ca, daca nu s-ar fi facut progrese in sistemul judiciar si in lupta impotriva coruptiei, Romania n-ar fi fost acceptata in UE. (...) Presedintele se comporta, si nu-mi place sa spun asta, ca un sef de stat al unei foste republici sovietice. Nu asa se face politica in Uniunea Europeana - cu acuzatii nefondate si cu declaratii inacceptabile din partea unui adevarat sef de stat". Tariceanu a mentionat ca el insista pentru continuarea procesului de privatizare, ceea ce "nu e cazul presedintelui, care ar vrea ca unele companii de stat sa ramana la stat". "Cand afacerile vor fi cu totul despartite de stat vom avea o sansa mai mare sa eradicam coruptia", sustine premierul. El admite ca disputa cu presedintele "ia foarte mult timp, iar presedintele va fi din ce in ce mai izolat, lucru de care isi da seama". "A atacat Guvernul, Parlamentul, toate institutiile, incercand sa imparta scena politica in ingeri si demoni. In jurul Palatului Cotroceni exista insa companii din sectorul public acuzate de coruptie. E pacat ca Romania n-a putut alege un alt fel de presedinte, cu o cultura politica solida...", a subliniat Tariceanu, adaugand ca "presedintele trebuie sa accepte ca functioneaza in limitele Constitutiei". "Altfel, fireste, se va gasi in situatia de a suporta consecintele. Va spuneam ca e in desfasurare procedura de suspendare, iar intr-o tara europeana e inacceptabil ca presedintele sa nu-si indeplineasca datoriile si responsabilitatile", a spus premierul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.