Deficitul comercial a urcat in luna ianuarie 2007 cu 66,4% fata de aceeasi perioada din 2006, la 1,06 miliarde de euro, in principal pe baza comertului cu statele Uniunii Europene. Importam prea mult, comparativ cu valoarea exporturilor. Statul nu ma
Deficitul comercial a urcat in luna ianuarie 2007 cu 66,4% fata de aceeasi perioada din 2006, la 1,06 miliarde de euro, in principal pe baza comertului cu statele Uniunii Europene. Importam prea mult, comparativ cu valoarea exporturilor. Statul nu mai poate controla valoarea importurilor, acestea fiind facute, indeosebi, de firmele private. Importam de la chibrituri, varza murata, grau si carne, la mobila, masini, laptopuri si utilaje de ultima generatie.
Romania are cele mai mari deficite comerciale cu Rusia (aproximativ 3,5 miliarde euro), China (circa 2 miliarde euro) si cu Uniunea Europeana. Deficitul cu Rusia provine din importul de resurse energetice (titei si gaze naturale) iar cel cu Republica Chineza este rezultatul diferentelor de productivitate, in raport calitate-pret. Nu cred ca exista vreo familie in Romania care sa nu aiba in casa vreun produs fabricat in China. Deficitul cu Uniunea Europeana incepe sa se datoreze, tot mai mult, importurilor de bunuri tehnologice. Acestea isi vor arata roadele in maxim doi ani de zile. Adica vor determina o crestere substantiala a productiei industriale si, implicit, a exporturilor.
Pentru a reduce deficitul comercial cu Rusia si China este necesara o ofensiva a exporturilor. O diplomatie economica eficienta, mai activa si indrazneata. Ambasadorii nostri trebuie sa urmeze exemplul diplomatilor straini care activeaza in Romania. In trei luni de cand am preluat mandatul de ministru al Economei si Comertului am avut intalniri cu peste 20 de ambasadori pentru a intensifica schimburile comerciale. Cati ambasadori romani se intalnesc, periodic, cu oficialitatile importante din tarile in care sunt in misiune diplomatica? Cati ambasadori au contribuit la incheierea unor parteneriate economice sau a unor contracte comerciale importante?
Romania trebuie sa devina, la fel ca Cehia, Polonia, Ungaria, Slovenia, tarile baltice etc., un exportator de capitaluri. Perioada cand tara noastra era doar un receptor al fluxurilor financiare se va incheia. Vom deveni o sursa de investitii pentru tarile din regiunea noastra.
In curand vom extinde reprezentanta comerciala de la Moscova. Companiile romanesti care doresc sa exporte in Rusia vor avea in actualul Cabinet un partener de incredere. Bineinteles, firmele noastre trebuie sa apeleze mai des la Eximbank, pentru a beneficia de garantii si asigurari de export.
In luna aprilie avem pregatita o importanta delegatie de oficialitati si oameni de afaceri in China, care vor identifica modul in care vom putea creste substantial exporturile produselor romanesti. Este pacat ca am abandonat, dupa Revolutie, imensa piata chineza.
In ultima perioada am dat un semnal statelor din Uniunea Europeana ca suntem interesati, in primul rand, de investitii tehnologice cu valoare adaugata ridicata. Un exemplu in acest sens este intentia companiei Renault de a construi la Titu (judetul Dambovita) un parc tehnologic ultramodern, o investitie de peste 500 de milioane de euro.
In cateva luni vom finaliza noua lege a investitiilor, care este menita sa faciliteze atragerea mai multor investitii straine, sa creeze noi locuri de munca si sa alimenteze, in primul rand, bugetele locale. Fiecare noua investitie straina poate duce la cresterea exporturilor si la diminuarea importurilor. Pentru acest lucru trebuie sa muncim cu totii. Si sa nu ne mai irosim in certuri inutile si galcevi balcanice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.