In ziua de azi, daca esti o persoana din spatiul public si nu ai detractori, se cheama ca nu existi. Detractorii fac parte, si ei, din jocul democratic.Nu stiu ai altora cum sint, dar ai mei se ajuta unul pe altul. Roncea ma ataca, pe un site de Internet, reincalzind un articol al lui Valerian Stan si trunchiind niste declaratii scoase din context. Inainte de asta m-a atacat foarte barbateste: a rugat niste ziariste de la o publicatie marunta sa publice ele o acuzatie pentru care va aduce el martori niste scriitori care ar fi suferit din cauza mea. O aiureala din toate punctele de vedere! Asta demonstreaza ca avem de-a face cu un mare investigator, mare ziarist!

Ajutorul de ultima ora al lui Roncea e Valerian Stan, fost ofiter al armatei RSR. Nu vi se pare ciudat ca Valerian Stan a fost dat afara de peste tot, numai din armata lui Ceausescu nu? Acum, fostul capitan spune ca a avut probleme de dosar si ca nu a avansat din cauza asta. Totusi, au existat ofiteri care au parasit armata atunci cind nu au mai suportat si, de asemenea, ofiteri care au fost dati afara pe probleme de dosar. Valerian Stan nu a fost in nici una din aceste doua situatii. Avea si armata avantajele ei, haine gratuite, popota, solda, apartamente obtinute cu prioritate dintr-un fond special. Nu era de colea. A continuat sa duca soldatii la munci si sa-i jure credinta comandantului suprem. Facea parte din fisa postului. In „demascarea" pe care mi-a servit-o profitind de naivitatea revistei romanesti din diaspora "N.Y. Magazin", Valerian Stan reproduce un text cu Ceausescu, pe care mi-l atribuie mie. Dar nu are curajul sa dea, in reproducere, toata pagina, pentru a se vedea, de fapt, ca erau mai multe texte si mai multi autori. Atunci ar fi reiesit clar ca nu sint eu semnatarul citatului! Cind nu denatureaza, Valerian Stan minte. El sustine ca eu l-am dat afara de la singurul ziar romanesc unde i se mai acceptau textele, "Cotidianul". Nu vreau sa aglomerez salile tribunalelor cu acest caz, pentru ca eu nu am nici o legatura si nu am avut nici un rol in a-l indeparta de la acest ziar. Nici macar nu mai stiam ca scrie in vechea serie!

Victor Roncea, pe numele lui de ziarist civic, joaca rolul de ambasador al neprihanirii in redactia "Ziua", infestata de fosti securisti (dovediti cu acte). Am scris un articol intitulat "Voci murdare", tot aici, in "Cotidianul", despre ce face el. Nu voi spune aici ce lucruri din biografia sa tainuieste Victor Roncea, si nu voi incerca nici sa presupun motivele pentru care o face. E treaba lui, poate se teme de camarazii sai de idei care ar putea sa-l alunge din cuib daca afla adevarul. S-au mai vazut cazuri si s-au incercat explicatii pe aceasta tema. Principiul lui ziaristic este mistificarea, el se bazeaza pe jumatati de adevar altoite pe minciuna sau numai pe minciuna. Pentru afirmatiile grave va plati pentru ca-l va obliga justitia. Iar pentru afirmatia „turnator ordinar al Securitatii" pe care o lipeste pe fruntea mea intr-o publicatie marginala voi merge pina la capat. Pentru ca nu poti spune, la infinit, ca albul e negru si invers, nici chiar in ziarul cuiva care a turnat la Secu din patriotism.

Ei, astia sint detractorii mei principali. Parca imi si pare rau ca trebuie sa-i impart cu altii. Sarmanii mei detractori lupta pe mai multe fronturi si li se mai slabeste vigoarea, scuipatul nu este, intotdeauna, asa cum trebuie si mai si nimereste alaturi. Ce sa-i mai cer lui Roncea cind simt cum ma minjeste cam de mintuiala pentru ca imi vine epuizat si neconvingator dupa o injuratura lunga la Liiceanu sau dupa o mitraliere cu venin a catre Mihai Razvan Ungureanu? Cum sa nu observ ca Valerian Stan tocmai a tavalit-o in noroi pe Zoe Petre si la mine nu mai e suficient de nervos si de motivat?

Baieti, sa stiti ca nu se face! Hai, mai cu vigoare, mai cu forta, ca altfel va iau altii locul.

In atentia viitorilor mei detractori, voi relua doua afirmatii.

Puteti spune despre mine multe lucruri, ca nu am fost disident, ca nu am fost erou, gasiti in biografia mea surse de ironii si mistouri. Dar 1) nu mi-am compromis numele cu texte despre Ceausescu si cu apologii ale comunismului. Si 2) nu am colaborat in nici un fel cu fosta Securitate, nici ca institutie patriotica si nici ca politie politica. Si astea se pot dovedi cu probe.

Revin la berbecutii nostri. As fi vrut si eu niste detractori mai ca lumea, mai onorabili, mai cu capul pe umeri, mai rationali. Ce sa fac, atita am fost in stare sa produc, nu mai am cum sa-i schimb la virsta asta. Mi-e cam jena cu ei, dar mergem mai departe. Compensez prin faptul ca am prieteni de foarte buna calitate. Pentru ca prietenii ti-i alegi, detractorii, nu!