Rusia lui Putin: asasinate, mafie KGB-ista, anarhie indusa de stat - totul in „Cum sa arunci Rusia in aer: Planul secret de a aduce inapoi teroarea KGB", cartea spionului rus otravit in conditii misterioase.

Garantat best-seller, volumul va aparea numai in Europa. Rusii nu pot citi dezvaluirile lui Litvinenko, intrucit Kremlinul a interzis cartea.

Punctul de plecare - anii ’80 (Vladimir Putin era atunci in KGB) cind au inceput sa apara primele grupuri de mercenari folositi in operatiuni militare conspirative, fosti sau actuali membri ai unitatilor speciale din armata si politie. Acestea au fost infiintate in cadrul celor aproximativ 30 de departamente care se ocupa, in Rusia, cu mentinerea ordinii.

Securistii-mafioti

Criminalii, hotii si sociopatii sint folositi de serviciile secrete, de KGB-ul devenit FSB, ca sa creeze anarhie si sa controleze mai bine. Grupurile mafiote sint pe statele de plata ale FSB, care ordona uciderea unora sau altora dintre capii crimei organizate, iar cu afacerile lor sint premiati asasinii. Cine devine incomod este eliminat. Exista o continua „rulare" a cadrelor mafiote.

KGB a inteles potentialul mafiei

In cartea sa, Litvinenko da ca exemplu gruparea condusa de fratii Larionov, care functiona in cadrul departamentului pentru Teritoriul Maritim, si s-a dovedit una dintre cele mai singeroase grupari mafiote rusesti. Ei au infiintat un sub-departament, numit System SB, pentru lupta impotriva crimei organizate, care avea la dispozitie tehnica de spionaj de ultima ora, recuperatori, asasini, sabotori. La ordine „de sus", fratii Larionov au lichidat mai multi capi ai mafiei din Vladivostok si

le-au preluat afacerile. Cu alte cuvinte, mafioti inlocuiti cu alti mafioti. In anii ’90, in grupul Larionov au aparut lupte pentru putere. Unul dintre frati a „disparut", iar celalalt a fost arestat si ucis dupa ce a spus ca va dezvalui cine din serviciile secrete ruse controla System SB.

Pe punctul de a exploda

Exemplele date de Litvinenko duc catre concluzia clara ca orice farima de democratie in Rusia lui Putin nu mai este posibila. Cind politia aresteaza un ucigas platit, invariabil, el este eliberat dupa telefoane misterioase ori dispuneri de incetare a urmaririi penale. Ori, alteori, el este eliminat, pentru a fi redus la tacere. De multe ori, inclusiv familiile mafiotilor sint vizate de „accidente". Zeci de cadavre, milioane de dolari disparuti, nici macar un criminal prins, achitari in serie, toate aduc Rusia pe punctul de a exploda, o explozie controlata de serviciile secrete - „familia" presedintelui Vladimir Putin.