SUA, Australia si Canada au acuzat Beijingul ca a testat recent in spatiu o arma care poate neutraliza sateliti, ceea ce contravine spiritului de cooperare in domeniul spatial civil.

Purtatorul de cuvint al Consiliului pentru Securitate Nationala al presedintiei americane, Gordon Johndroe, a confirmat informatia privind testarea unei arme antisateliti de catre China, aparuta in saptaminalul „Aviation Week".

El a dezvaluit ca Marea Britanie, Japonia si Coreea de Sud isi vor exprima si ele ingrijorarea fata de intentiile Chinei. Potrivit oficialului de la Casa Alba, agentiile americane de spionaj au constatat ca Beijingul a efectuat cu succes un astfel de test pe 11 ianuarie. Chinezii au distrus un vechi satelit meteo chinezesc, cu o incarcatura lansata de o racheta balistica. Coliziunea a avut loc la circa 800 km deasupra Pamintului.

Beijing neaga

China sustine insa ca nu este la curent cu presupusa testare a unei arme pentru neutralizarea satelitilor. Un purtator de cuvint al ministerului apararii de la Beijing a spus ca presa scrie, de multe ori, tot felul de povesti bazindu-se pe zvonuri, iar autoritatile nu au timp sa verifice astfel de istorii.

Australia cere explicatii

Ministerul de externe australian l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Canberra, Fu Ying, pentru a-i cere clarificari in legatura cu acest subiect. Diplomatul chinez a fost chemat pentru a discuta, marti, cu responsabili ai MAE australian, la cererea ministrului Alexander Downer, aflat in prezent la New York.

Guvernul australian incearca sa obtina explicatii de la autoritatile chineze in privinta acestui incident, precum si o evaluare a pericolului reprezentat de fragmentele desprinse in timpul tirului.

Pericol

Testul, daca este real, ar demonstra ca Beijingul poate, teoretic, sa distruga satelitii spioni care sint operati de alte tari, desi nu exista dovezi ca acest test a fost facut cu alte intentii decit pasnice. Ar fi vorba despre primul test de acest gen, din anii ’80 incoace, cind atit SUA, cit si URSS au distrus sateliti in spatiu. Testarile au fost stopate la vremea respectiva, pentru ca resturile produse in urma exploziei ar putea afecta operatiunile militare si civile ale altor sateliti. Specialistii americani sint de parere ca explozia ar fi putut lasa in spatiu destul de multe fragmente, pe o orbita folosita de diversi sateliti.

Birna din ochii SUA

Desi Statele Unite se declara nemultumite de actiunea Chinei, administratia de la Washington s-a opus recent unui apel international de a opri astfel de teste. Politica SUA in spatiu a fost revizuita in octombrie 2006, oferind Washingtonului dreptul de a actiona liber in Cosmos, si se stie deja ca si americanii fac cercetari asupra unor arme de „distrugere a satelitilor".