Guvernul a dat publicitatii strategia de dezvoltare a economiei romanesti pana in 2013; in repetate randuri, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu criticase Guvernul pentru intarzieri la elaborarea documentului... Desigur ca respectarea termenelor este importanta... Si mai important este, insa, ca atare documente sa fie tratate cu seriozitate si competenta si traduse in fapt. Adica sa nu se dovedeasca deziderate pioase, in timp ce forte oculte actioneaza de capul lor. Citez din prognoza pentru anul 2013: "Romania va fi un stat cu un standard ridicat de dezvoltare". Ce inseamna "dezvoltare" in agricultura, de pilda?
"Taranii se vor europeniza", spune strategia, dar evita cifrele. Am parcurs, cu doi ani in urma, tara in lung si in lat. Taranii si campurile, la fel de pitoresti precum tablourile lui Nicolae Grigorescu. Pe cine poate convinge afirmatia "taranii se vor europeniza"? De unde masinile agricole, de unde mecanicii? Nu ca lipsa lor n-ar fi remediabila, dar nu cu vorbe amintind limbajul de lemn. Un exemplu: "Guvernul isi propune sa depaseasca problemele structurale actuale, respectiv slaba dotare cu masini si utilaje, faramitarea terenurilor agricole etc. etc."
Potrivit documentului, "pana in 2013, Romania ar trebui sa aiba si sate modernizate la standarde europene; nefericita expresie, žar trebui" vorbeste de la sine. La conditional, abordata e si coruptia: "in 2013, coruptia ar trebui sa fie un vis urat". Sa trecem la informatizare, chipurile. "Guvernul", mai citim in "Strategie", "vrea ca societatea romaneasca sa devina una informationala". Foarte frumos, veti spune. Numai ca abia azi mi-a parvenit o scrisoare, expediata de la Bucuresti cu doua saptamani in urma. Semnificativ: nu trecuse prin "cartare", semn ca fusese retinuta pe undeva, desigur, fara stiinta Guvernului Tariceanu, poate a altora si atunci sa nu ne mai miram daca economia bate pasul pe loc.