Rusia si-a retras, luni, tot personalul din capitala Georgiei, Tbilisi, Moscova ramanand astfel fara nici o baza militara in acest oras, pentru prima data in ultimele doua secole, au informat agentiile de presa straine. Retragerea militarilor rusi a
Rusia si-a retras, luni, tot personalul din capitala Georgiei, Tbilisi, Moscova ramanand astfel fara nici o baza militara in acest oras, pentru prima data in ultimele doua secole, au informat agentiile de presa straine. Retragerea militarilor rusi a avut loc in urma acordului negociat intens de Guvernul pro-occidental georgian, al presedintelui Mikhail Saakasvili, care doreste reducerea influentei Rusiei asupra Georgiei, precum si primirea tarii sale in NATO.
Potrivit BBC, cartierul general al trupelor ruse de la Tbilisi a constituit subiectul unei dispute intre Georgia si Rusia, in luna septembrie, dupa ce patru ofiteri rusi ai serviciilor de securitate au fost retinuti, fiind acuzati de spionaj. Moscova a negat aceste acuzatii si a intrerupt toate legaturile postale si de transport cu Georgia. Pe fondul acestei dispute, Rusia a decis sa accelereze ritmul retragerii trupelor din capitala Georgiei. Moscova si-a trimis militarii la Tbilisi la inceputul anilor '90. Retragerea arsenalului Rusiei din capitala georgiana intervine dupa reuniunea anuala a ministrilor de Externe din statele membre OSCE, desfasurata la Bruxelles, la inceputul acestei luni. Rusia si Statele Unite s-au lansat cu acel prilej intr-un schimb de replici pe tema prezentei militare a Federatiei Ruse in Republica Moldova si Georgia. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, afirma atunci ca evacuarea armamentului rusesc din Transnistria va fi reluata doar dupa depasirea consecintelor actiunilor unilaterale ale Chisinaului si dupa reluarea procesului de negocieri privind conflictul transnistrean. Rusia nu si-a retras inca trupele din Republica Moldova, in pofida angajamentelor asumate la Istanbul in 1999. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.