Un fermier din statul indian Bihar se prezinta cu regularitate, de 33 de ani, la tribunalul local in calitate de inculpat intr-un caz de furt. Surajnath Yadav, in varsta de 46 de ani, este, de altfel, singurul supravietuitor din lotul celor cinci loc
Un fermier din statul indian Bihar se prezinta cu regularitate, de 33 de ani, la tribunalul local in calitate de inculpat intr-un caz de furt. Surajnath Yadav, in varsta de 46 de ani, este, de altfel, singurul supravietuitor din lotul celor cinci localnici acuzati ca la data de 19 iunie 1973 au furat de la un vecin o pereche de boi. Pedeapsa maxima pe care ar putea s-o primeasca pentru aceasta infractiune este de trei ani de inchisoare. Barbatul care avea la data comiterii faptei sale doar 13 ani este astazi tatal a patru copii. Complicii sai, Ramdeo Yadav, Suresh Yadav, Sabha Yadav si Gopal Singh, sunt toti morti. La fel si boii. Au mai murit intre timp ofiterul care a condus ancheta, Yashwant Singh, reclamantul Ramvriskha Yadav si fiul acestuia, Vishwanath Yadav. Si toate acestea intr-un stat care militeaza mai nou pentru procese rapide si eficiente. Saptamana trecuta, de exemplu, o instanta locala a solutionat un caz de viol in numai cinci ore, condamnandu-l pe faptas la cinci ani de inchisoare.
Traditie de familie
O data la trei luni, Surajnath Yadav strabate 20 de kilometri pentru a ajunge in orasul in care se judeca procesul sau, cheltuind in medie doi dolari (transportul si onorariul avocatului). "Am facut acest drum de cand ma stiu. Ce sa fac? La inceput mergeam la procese saptamanal, apoi lunar, iar acum o data la trei luni", spune Yadav, adaugand: "Va puteti imagina cati bani am cheltuit deja cu acest proces in care deznodamantul ma tot ocoleste de atata amar de vreme". Procesul a continuat chiar daca boii furati au fost recuperati dupa sapte luni de la comiterea furtului. In 1997, un judecator a hotarat inchiderea cazului pe motiv "ca este prea vechi si acuzarea nu a mai adus in decursul timpului nici un fel de probe". Fratele victimei a facut insa recurs. Intre timp si acesta din urma a murit, dar fratele sau mai tanar, laptarul Suresh Yadav, a hotarat sa continue "traditia" familiei.
Avocatul inculpatului crede ca acesta este cel mai lung proces din istoria tribunalului local. Furturile de boi sunt ceva obisnuit intr-o regiunea preponderent agrara cum este statul Buhar, o pereche de astfel de bovine costand astazi aproximativ 555 dolari, de cinci ori mai mult decat in 1973. Pentru ca este o zona deosebit de saraca, aceste animale sunt esentiale pentru agricultori. In luna august patru persoane suspectate de furtul unor vite au fost efectiv linsate de oamenii din zona. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.