Regele Spaniei Juan Carlos (foto), a fost pus intr-o situatie jenanta saptamana trecuta, cand s-a scris in ziarele rusesti ca, in timpul vizitei sale in Rusia, a fost la o partida de vanatoare unde a impuscat un urs domesticit, caruia i se daduse sa
Regele Spaniei Juan Carlos (foto), a fost pus intr-o situatie jenanta saptamana trecuta, cand s-a scris in ziarele rusesti ca, in timpul vizitei sale in Rusia, a fost la o partida de vanatoare unde a impuscat un urs domesticit, caruia i se daduse sa bea vodca amestecata cu miere, relateaza si presa britanica. Potrivit publicatiei, guvernatorul din Vologda, o regiune din nordul Rusiei, a deschis o investigatie in urma unei scrisori primite, privind moartea ursului Mitrofan. In scrisoarea catre guvernatorul Vyacheslav Pozgalev, seful rezervatiei unde s-a desfasurat vanatoarea a condamnat impuscarea ursului, la sfarsitul lunii august. "La petrecerea dinaintea vanatorii ce s-a tinut la o ferma din satul Novlenskoye, ursul a fost inchis intr-o cusca si i s-a dat sa bea vodca amestecata cu miere, dupa care i-au dat drumul in padure. Alcoolul si-a facut repede efectul asupra animalului, fapt ce l-a transformat intr-o tinta usoara, iar regele Juan Carlos l-a omorat dintr-un singur foc", spune Sergey Starostin, autorul scrisorii, citat de cotidianul britanic. In ciuda acuzatiilor aparute in presa din Rusia, nu exista dovezi ca Regele Spaniei ar fi stiut ca ursului i s-a dat vodka. Reprezentantii Ambasadei Spaniei la Moscova au refuzat sa faca orice comentariu.
Este de inteles de ce guvernatorul a ezitat sa deschida o investigatie in acest caz, dar a fost obligat s-o faca pentru ca n-a reusit sa-l aduca la tacere pe Starostin. De asemenea, exista temeri pentru viata ursoaicei Maya, partenera ursului impuscat. Activistii din cadrul gruparilor pentru protectia animalelor se tem ca si ea este pe cale de a deveni o victima pentru urmatorul demnitar ce va dori sa vaneze in zona. Este totusi neclar daca Regele Spaniei a comis o ilegalitate sau nu - deoarece sa impusti un urs in salbaticie, atat timp cat ai autorizatie, nu este o problema, insa daca animalul este imblanzit, contravine legii. In Rusia nu este considerat ilegal sa le dai ursilor vodca.
Regele Spaniei este cunoscut ca un vanator impatimit, el facand excursii special in Romania si Polonia, in 2004, pentru a participa la diverse partide de vanatoare. Se spune ca fostul lider sovietic Leonid Brejnev - un alt vanator impatimit - impusca animale care fusesera ametite de alcool sau chiar legate de copaci. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.