Presedintele Traian Basescu a „torpilat“ Guvernul lui Tariceanu. Seful statului a anuntat, in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV, ca nu va renunta la anumite idei precum alegerile anticipate. Mai mult, Basescu a vorbit despre o posibi

Presedintele Traian Basescu a „torpilat“ Guvernul lui Tariceanu. Seful statului a anuntat, in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV, ca nu va renunta la anumite idei precum alegerile anticipate. Mai mult, Basescu a vorbit despre o posibila organizare de alegeri anticipate odata cu cele pentru Parlamentul European, nu mai tarziu de aprilie-mai 2007. Totodata, presedintele a mai adaugat ca dupa aderarea la Uniunea Europeana este posibila desemnarea unui nou premier si formarea unui nou guvern minoritar. Vorbind despre actualul Executiv, Basescu a mentionat ca acesta este unul mediocru. In actualul context in care se vorbeste despre o posibila colaborare intre PD si PSD, seful statului a mentionat ca nu se poate lucra cu social-democratii decat organizati intr-o formula noua. Astfel, Basescu a intarit banuiala unei scindari a PSD. In replica la afirmatiile prezidentiale, liderul UDMR, Marko Bela, a mentionat ca mai bine se revigoreaza Coalitia. Pe de alta parte, in timp ce Mircea Geoana neaga orice colaborare cu Basescu, Ion Iliescu a precizat ca un guvern minoritar ar fi o posibilitate. Asadar, cu ce parte a PSD ar putea negocia Basescu si PD?

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-o emisiune la Realitatea Tv, ca, dupa aderarea la UE, este posibila desemnarea unui nou premier, care sa formeze un nou Guvern, acest lucru depinzand insa de actualul premier, Calin Popescu Tariceanu. Basescu considera ca, dupa 1 ianuarie 2007, este posibil „sa se mearga“ cu un Guvern minoritar, precizand ca „ar fi o eroare daca se mentine Executivul la actualele dimensiuni“. „Deci, un Guvern minoritar restructurat. Ceea ce inseamna un Guvern adus la dimensiunile normale ale unui Guvern european, 14-15 portofolii, moment in care este posibil - si aici se va vedea diferenta intre oameni de stat si simpli politicieni - sa se faca o reasezare a Guvernului care sa depaseasca nivelul de simpla reducere numerica si realocare de atributiuni“, a spus Basescu. Seful statului a mentionat ca ar putea fi desemnat un nou premier, care sa formeze un nou Cabinet. „Este posibil ca insusi premierul sa constate ca urmeaza un alt drum greu si este in practica democratica desemnarea unui nou premier, sa formeze un nou guvern. Este posibil, dar asta tine de premier si nu de mine. Eu pot doar sa sugerez care ar fi solutia cea mai buna pentru tara si posibilitatea de relansare a unei guvernari“, a spus Basescu.

'Cabinetul>> Tariceanu este mediocru
Presedintele Traian Basescu a mai precizat ca actualul Guvern este cel mai bun pe care l-a avut Romania dupa 1990, dar ca este „mediocru fata de vremea lui“, criticand din nou Cabinetul Tariceanu pentru intarzierea in descentralizarea administratiei. Basescu a spus ca niciodata nu abandoneaza ideile in care crede, cum ar fi cele legate de necesitatea descentralizarii, lupta impotriva coruptiei, organizarea de referendum si eventualele alegeri anticipate.

Presedintele dezbina PSD
Presedintele a mai declarat, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca este imposibil sa se guverneze cu PSD in actuala forma si a exclus posibilitatea ca, inainte de alegerile din 2008, sa se creeze o majoritate parlamentara in care el sa isi dea girul pentru ca formatiunea social-democrata sa revina la guvernare. Avand in vedere ca deja exista voci care mentioneaza o posibila colaborare intre PD si o parte a PSD, afirmatia presedintelui conform careia nu se poate guverna cu social democratii in actuala forma nu face altceva decat sa intareasca banuielile ca PSD se va scinda.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.