Unul dintre urmasii lui Muammar Gaddafi viseaza sa infiinteze in Libia o zona autonoma cu propriile tribunale, aeroporturi si centre financiare, care sa semene cu Monaco, New York sau Hong Kong si unde investitorii straini
si amatorii de petreceri sa se calce in picioare.

In Libia, rata somajului este de 13%, iar jumatate din populatie nu are 20 de ani. Pentru a stimula cresterea economica si pentru ca oamenii sa o duca mai bine, unul dintre fiii presedintelui Muammar Gaddafi a venit cu o idee. Saadi Gaddafi vrea sa creeze pe coasta mediteraneana a Libiei un fel de Monaco.
""CALEA SPRE VIITOR"". Fostul fotbalist si presedinte al Federatiei libiene de profil a detaliat, pentru Agentia France Presse, cum vede el proiectul care va duce la inflorirea economica a tarii. ""L-am botezat «Calea spre viitor» si ne va ajuta sa recuperam handicapul pe care il avem fata de societatea moderna"", a spus Gaddafi. Viitorul centru turistic si comercial al tarii va avea o lungime de 60 de kilometri si o latime de 30 si va fi situat pe coasta nord-vestica a Libiei potrivit planurilor vlastarului prezidential. Principalele atuuri ale zonei sunt plajele superbe si apropierea de Europa. Aici, Saadi Gaddafi vrea sa puna pe picioare o infrastructura turistica, industriala si comerciala care va atrage ca un magnet investitiile straine si, ulterior, amatorii de lux si distractii.
Lucrarile au inceput deja, a explicat fiul liderului de la Tripoi, fara a putea da detalii despre data cand estimeaza ca se va face inaugurarea.
DEROGARI. ""Monaco-ul"" libian va face parte integranta din Libia, dar va avea parte de o serie de derogari aproape de neimaginat, daca tinem cont de regimul autoritar al lui Gaddafi. ""Aceasta zona va avea autonomie totala. Va dispune de legislatie proprie, reguli proprii, structura financiara, aeroporturi, porturi si tribunale. Viata de aici va semana cu ce se intampla in alte tari. Se vor vorbi toate limbile si se vor practica toate religiile, ca in New York, Monaco sau Hong Kong"", a promis fiul numarul trei.
DREPTURI RESPECTATE. Arestrarile abuzive sau alte practici certate cu drepturile omului vor lipsi cu desavarsire din coltul sau de Paradis. ""Libertatile civile si dreptul la proprietate vor fi respectate, iar investitorii locali si straini vor dori sa pompeze bani in acest proiect"", asigura fostul fotbalist. Saadi Gaddafi spune ca are mare incredere in proiectul pe care il coordoneaza. Totusi, daca planul esueaza dintr-un motiv sau altul, el se poate intoarce la postul de comandant al fortei speciale care il protejeaza pe Muammar Gaddafi.

DISCURS REFORMIST