Presedintele american, George W. Bush, a recunoscut pentru prima data, ieri, existenta inchisorilor secrete ale CIA in afara granitelor Statelor Unite, unde au fost retinuti suspectii capturati in razboiul impotriva terorismului, relateaza CNN si Mediafax. Intr-un discurs sustinut la Casa Alba, Bush a declarat ca suspectii de terorism capturati au reprezentat cea mai buna sursa de informatii in eforturile de prevenire a comiterii de noi atacuri.
El a adaugat ca amplasarea inchisorilor va ramane secreta, adaugand ca programul CIA "a salvat vieti nevinovate". Presedintele american a adaugat ca in program nu a fost inclusa torturarea suspectilor, iar el nu a autorizat nici o forma de tortura, precizand ca aceasta este interzisa de legislatia americana "Se afla in custodia noastra, astfel incat nu ne mai pot asasina oamenii", a spus Bush, referindu-se la suspectii retinuti de Statele Unite.
El a mai spus ca acest program "a ajutat la indepartarea de pe strazi a unor potentiali asasini in masa". Bush a adaugat ca presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed, se numara printre cei 14 principali suspecti care vor fi transferati din custodia CIA in cea a Pentagonului, la Guantanamo Bay, unde, in urma aprobarii Congresului pentru noile tribunale militare, vor fi judecati. Postul de televiziune ABC anuntase anterior ca presedintele american urmeaza sa anunte ca 14 suspecti de terorism straini, detinuti in inchisori secrete ale CIA vor fi transferati in custodia Departamentului Apararii. (D.E.)