Majoritatea romanilor sunt nemultumiti de modul in care Executivul a actionat in lupta impotriva coruptiei, aproape trei sferturi dintre ei apreciind ca nivelul coruptiei fie a ramas la acelasi nivel, fie a crescut de cand la Palatul Victoria s-a mut

Majoritatea romanilor sunt nemultumiti de modul in care Executivul a actionat in lupta impotriva coruptiei, aproape trei sferturi dintre ei apreciind ca nivelul coruptiei fie a ramas la acelasi nivel, fie a crescut de cand la Palatul Victoria s-a mutat
Cabinetul Tariceanu.

La mai mult de 20 de luni de guvernare, Cabinetul Tariceanu nu reuseste sa convinga, cel putin pe plan intern: lupta impotriva coruptiei este perceputa de populatie ca fara rezultate. Rezultatele unui sondaj TNSCSOP realizat pentru Agentia de Strategii Guvernamentale in perioada iulie 2006 arata ca 81% din populatie se declara foarte nemultumita de activitatea guvernului in combaterea coruptiei.
De altfel, aproape jumatate dintre romani (48%) considera ca nivelul coruptiei a ramas la fel comparativ cu momentul in care actualul guvern a preluat puterea, in timp ce pentru aproape un sfert dintre respondenti (24%) se inregistreaza o crestere a nivelului coruptiei in prezent fata de ianuarie 2005. Doar 15% dintre intervievati afirma ca, la acest moment, coruptia este mai redusa, iar 13% nu doresc sa se pronunte.
DOMENII-PROBLEMA. Intr-un clasament al domeniilor in care executivul primeste cartonas rosu de la romani, dupa lupta anticoruptie, sanatatea se afla pe locul doi, 78% dintre respondenti fiind foarte nemultumiti sau nemultumiti de eforturile executivului in domeniu. Urmatoarele domenii sunt agricultura (29% foarte nemultumiti, 53% nemultumiti), situatia locurilor de munca (29% foarte nemultumiti si 50% nemultumiti), locuintele (26% in prima categorie si 44% in cea
de-a doua), nivelul de trai (26% foarte nemultumiti si 53% nemultumiti), industria (24% foarte nemultumiti si 46% nemultumiti), privatizarea (19% foarte nemultumiti si 41% nemultumiti), educatia (17% foarte nemultumiti si 42% nemultumiti) si ordinea publica (10% foarte nemultumiti si 38% nemultumiti).
SOLUTII. Cea mai mare parte a romanilor (62%) considera ca cea mai importanta arma in lupta contra coruptiei este majorarea pedepselor, in vreme ce 19% sustin ca o crestere a salariilor celor tentati sa ia mita este cel mai bun raspuns pentru rezolvarea problemei. Aproape 10% dintre subiectii sondajului cred ca educatia anticoruptie in scoli (5%) sau in familie (4%) ar diminua coruptia din Romania in cel mai mare grad.
PASIVI. Desi considera coruptia ca principala problema a societatii, 92% din populatie nu au reclamat niciodata la Politie sau la alta institutie publica o fapta de coruptie observata. Doar 5% dintre romani au reclamat la Politie o fapta de coruptie la care au fost martori. La intrebarea ""De ce nu ati depus reclamatie?"", 53% dintre respondenti afirma ca nu au luat cunostinta de astfel de fapte, 20% sustin ca nu au depus plangere pentru ca sunt convinsi ca nu s-ar fi rezolvat nimic oricum, in timp ce 19% raspund ca nu si-au pus o astfel de problema pana acum. 9% isi justifica gestul prin faptul ca populatia nu este incurajata sa faca astfel de reclamatii, iar 8% declara ca le-a fost frica de consecintele pe care le-ar fi putut suporta. Doar unul dintr-o suta de romani afirma ca primeste mita uneori si nu ar vrea sa fie deconspirat de altcineva. Sondajul a fost efectuat in luna iulie, pe un esantion de 1.500 de persoane cu varsta peste 18 ani. Eroarea este de +/ - 2,6%.
EXPLICATIE. Anchetele de mare coruptie inca nefinalizate, dar si aparitia unor evenimente particulare in perioada in care s-a efectuat sondajul, cum a fost, de exemplu, fuga lui Hayssam din Romania, sunt unele dintre cauzele identificate de sociologul Alfred Bulai, presedintele ASG, ca avand o contributie importanta la scaderea increderii populatiei in institutiile statului.

DEPUTATII SI SENATORII, VAZUTI CA FIIND CEI MAI CORUPTI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.