Cazinouri, restaurante fitoase, partii modernizate, afaceristi cu pretentii de Vest, toate acestea se gasesc numai pe hartie. Statiunea pe care am descoperit-o noi este parte din Romania reala: prea linistita, cu vile nelocuite, fara sc

Cazinouri, restaurante fitoase, partii modernizate, afaceristi cu pretentii de Vest, toate acestea se gasesc numai pe hartie. Statiunea pe care am descoperit-o noi este parte din Romania reala: prea linistita, cu vile nelocuite, fara sclipirea unui loc de vacanta.

Intre vila impozanta a BNR si casuta modesta in care filosoful a ales sa-si petreaca ultimele zile sunt mai putin de 50 de metri. Diferenta? In zona BNR domneste luxul, iar jos, la poalele dealului, se rescrie istoria - trei tineri reinvie trairile lui Constantin Noica.
Situata la 30 de kilomeri de Sibiu, prima statiune montana din Romania isi doreste sclipirea unei statiuni cu pretentii ""de Vest"". Arondat administrativ orasului Sibiu, terenul Paltinisului a fost donat de satele limitrofe - Cristian, Rasinari si Poplaca. Planul urbanistic zonal zace pe masa consilierilor locali de ani buni, spune actualul actionar majoritar, Teodor Ancuta. Proiectul isi propune transformarea statiunii cuponarilor din vremea comunista intr-o statiune exclusivista, destinata oamenilor de afaceri: sali de conferinte, cazinouri, partii de schi la standarde europene, sali de fitness, sauna si vile de cel putin patru stele. De altfel, statiunea a fost salvata in ultimul moment de disparitia ei definitiva de pe lista obiectivelor turistice. Asta pentru ca pana in urma cu sase ani, in Paltinis nu exista infrastructura. ""Am facut canalizarea, am rezolvat problemele electricitatii si ale statiei de epurare. Va puteti imagina ca, in 2000, cand am venit eu aici, oamenii inca mai foloseau telefonul cu manivela?"", sustine Ancuta.
In afara celor trei vile situate in centrul Paltinisului, care au fost reabilitate, si a caselor de vacanta ale unor importante institutii ale statului, statiunea este deocamdata departe de a deveni o zona exclusivista. Mai putin la capitolul ""taxe"". Paltinisul este clientul cel mai chinuit al statului. ""Taxa pentru furnizarea de apa curenta in statiune este cea mai ridicata din tara. Impozitele pe teren si cladiri se percep ca in zona zero a unui oras resedinta de judet.""
Lucrurile stagneaza si din punctul de vedere al implinirii obiectivelor propuse in planul de urbanistica zonala. Conform proiectului, Paltinisul ar trebui sa beneficieze de trei parti iluminate, dotate cu utilajele necesare procurarii si intretinerii zapezii. ""Pentru statiunile montane de pe Valea Prahovei s-au alocat fonduri nerambursabile in valoare de sase milioane de euro. In Paltinis nu s-a intamplat acest lucru"", mai spune Ancuta.
AFACERISTII DE CARTON. Desi s-a aflat in pragul disparitiei, statiunea nu a fost ocolita de oamenii cu bani. Treizeci si doua de vile particulare, construite la intrarea in Paltinis, fac dovada interesului imobiliar ascendent pentru o zona care se va integra printre primele in Europa. Desi preturile terenurilor sunt inca accesibile - 120 de euro pe metru patrat - , o data cu asumarea statutului de zona turistica europeana, acestea vor exploda. Pamantul este subiect de disputa si pentru primii locuitori ai Paltinisului. Numeroase cereri de retrocedare din partea sasilor care au luat drumul Vestului au mai stirbit din terenurile statiunii.
RESPECT PENTRU NATURA. In perioada comunismului, sasii din zona Sibiului, constienti de proprietatile terapeutice ale aerului de munte, obisnuiau sa faca scurte excursii la Paltinis si, de aici, pana in inima Muntilor Cindrel. Oamenii locului spun ca spiritul nomad al turistului venit din toate colturile tarii inca mai exista. ""Desi sasii au stat in Romania 800 de ani, noi nu am reusit sa luam decat foarte putine lucruri bune de la ei. Printre acestea nu se gaseste si respectul pe care il aveau pentru natura. Cu natura trebuie sa comunici"", spune Onuc Nemes, directorul Bibliotecii Astra din Sibiu.

Hitler, asteptat in asezarea de vis

Germanii cei rigurosi au vazut in terenul ce se intinde pe o margine de rai un loc tocmai bun pentru infiintarea unei statiuni. Astfel, sasii din zona Sibiului au luat terenul in concesiune de la Primaria Cristian pentru 50 de ani. In 1894 se nastea Oheinne, adica actualul Paltinis. Tot atunci au fost ridicate si cele patru vile care mai formeaza inca centrul statiunii. In 1942, perioada de concesionare a luat sfarsit. S-a organizat o licitatie pentru statiunea montana. Universitatea din Cluj, care era regrupata in Sibiu la acea vreme, a cumparat Paltinisul. Universitatea a deschis la Paltinis un camin de munte, care a fost inaugurat oficial in 1942, in prezenta unei asistente alese, printre care si sotia lui Octavian Goga. Veturia Goga a donat atunci pentru statiune, din partea Consiliului de Patronaj, un cec de un milion de lei. Cam tot in aceeasi perioada, Führerul ar fi fost instiintat despre peisajul de vis din statiunea montana din Romania. Acesta a dat dispozitie ca in zona sa se ridice o vila. Astfel, in 1942 a luat nastere Cabana 1 din zona telescaunului. Oamenii locului nu stiu prea multe despre decizia Führerului. Unii dintre ei si-au explicat constructia Cabanei 1 prin faptul ca in zona locuiau foarte multi sasi. Pentru ei este o alta poveste cu care mai anima locul, undeva intre legenda si mit.

AMINTIRE. Oamenii care viziteaza statiunea Paltinis se opresc si in dreptul cabanei lui Hitler


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.