Rusii sunt prinsi intre doua extreme: nu e de trait cu preturile ridicol de mari ale caselor, dar parca nici nu-ti vine sa mori, pentru ca organizarea funeraliilor ar putea cufunda restul familiei in datorii insurmontabile. La aproape un deceniu s
Rusii sunt prinsi intre doua extreme: nu e de trait cu preturile ridicol de mari ale caselor, dar parca nici nu-ti vine sa mori, pentru ca organizarea funeraliilor ar putea cufunda restul familiei in datorii insurmontabile.

La aproape un deceniu si jumatate de la schimbarea regimului comunist in Rusia, moscovitii se confrunta cu o criza imobiliara fara precedent, care le afecteaza in egala masura atat viata de zi cu zi, cat si viata de dincolo. Jungla imobiliara din Rusia s-a transformat in ultimii ani intr-un vartej care a luat pe sus preturile chiar si celor mai umile locuinte in blocurile cu apartamente comuniste si a facut de neatins costul celui mai mic loc de veci. Pe langa toate aceste probleme, cei care reusesc totusi cu mari eforturi sa-si achizitioneze un adapost fie pentru viata de aici, fie pentru cea de dincolo trebuie sa caste bine ochii, pentru ca escrocheriile imobiliare fac mii de victime.
CAT ALTII-N ZECE ANI. Preturile la casele rusesti cresc intr-un an cat altele in zece. Doar in 2003, un an de boom in afacerile imobiliare, pretul unei case a crescut cu 23%, iar in Moscova, cu un uimitor 45%. Acum, cresterea a incetinit usor, insa s-a ajuns deja si a fost depasita chiar fabuloasa suma de 1.300 de euro pentru un metru patrat. In aceste conditii, un apartament standard intr-unul din blocurile construite in epoca ""marilor realizari comuniste"", masurand aproximativ 80 de metri patrati, ajunge sa coste peste 100.000 de euro, in conditiile in care nu este deloc finisat, peretii sunt goi, tevile vechi, nu exista pardoseala, instalatie electrica sau echipamente sanitare functionale. Aceasta, intr-un oras unde salariul mediu al unui moscovit este de 250 de euro pe luna. Potrivit unui sondaj de opinie, veniturile lunare sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile curente ale casei pentru doar 9% dintre cei chestionati. Doar 10% din populatie declara ca isi permit sa isi achizitioneze o casa, in vreme ce 18% spun ca nu au suficienti bani pentru a cumpara mancare si 41% au probleme in achizitionarea hainelor. Pe tot cuprinsul tarii, cinci milioane de familii sunt inscrise pe liste de asteptare pentru inchirierea unei locuinte de la stat. Expertii apreciaza ca acestia vor avea de asteptat intre 15 si 20 de ani pana cand vor avea un acoperis inchiriat deasupra capului.
DOAMNE FERESTE! Cand toate socotelile cu viata sunt incheiate, moscovitii au, in principiu, la dispozitie 71 de cimitire unde sa-si gaseasca odihna vesnica. Doar in principiu, pentru ca socoteala de-acasa paleste in fata preturilor practicate de firma Ritual, care administreaza cimitirele Moscovei. Monopolul detinut de Ritual presupune ca un mormant simplu in apropiere de intrarea cimitirului de periferie Mytino costa 300.000 de ruble (aproximativ 9.000 de euro). Alternativa celui care nu dispune de aceasta suma este un mormant intr-un sant din marginea cimitirului, la 1,6 kilometri departare de intrare, care costa ""doar"" 66.000 de ruble (2.000 de euro), cam la fel cat un mormant obisnuit in Londra. Prin lege, orasul Moscova garanteaza fiecarui rezident dreptul la un mormant, un sicriu si o ceremonie funerara care sa nu depaseasca suma de 8.500-9.000 de ruble (260 de euro). Compania Ritual nu are dreptul sa vanda mormintele, insa poate percepe o ""taxa de inmormantare pentru servicii"" daca a decorat un mormant cu o cruce sau cu grilaje. O investitie minima pentru o afacere mare, intr-un oras unde aproximativ 130.000 de persoane mor anual.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.