Raportul de la 16 mai a trecut, dar nu a adus vesti foarte imbucuratoare. Daca cele noua state ramase sa ratifice Tratatul de aderare la Uniunea Europeana vor prefera sa astepte luna octombrie, aderarea in 2007 s-ar putea impotmoli din cauza procedur

Raportul de la 16 mai a trecut, dar nu a adus vesti foarte imbucuratoare. Daca cele noua state ramase sa ratifice Tratatul de aderare la Uniunea Europeana vor prefera sa astepte luna octombrie, aderarea in 2007 s-ar putea impotmoli din cauza procedurilor.

Ratificarea in unanimitate de tarile europene a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei inainte de raportul decisiv al Comisiei Europene din toamna ar reprezenta un mesaj de sprijin si de incredere, dar ar si forta mana Bruxellesului sa renunte la amanarea cu un an. Pe cat de favorabil ar fi acest scenariu pentru Romania si Bulgaria, pe atat de delicata este situatia in care se gasesc in prezent, caci mai sunt opt state care prelungesc momentul ratificarii: Olanda, Franta, Germania, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Luxemburg si Belgia.
Scepticismul din ce in ce mai mare pe care europenii il au fata de extinderea Uniunii Europene s-a vazut si in cazul ratificarii Constitutiei europene. Acum, Franta, Olanda si Germania isi manifesta dezaprobarea si nemultumirea si fata de aderarea celor doua state balcanice. Desi prin faptul ca au semnat Tratatul de aderare si-au asumat implicit si responsabilitatea sa il si ratifice, cele trei state ridica din umeri si se fac ca nu aud nici rugamintile cand diplomatice, cand disperate ale Bucurestiului si Sofiei, nici recomandarea reinnoita o data la cateva luni de Executivul european de a urgenta procedurile de ratificare. Nici vizita din noiembrie a presedintelui Traian Basescu in Franta, in care a avut convorbiri cu omologul sau, Jacques Chirac, si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, nu a reusit sa-i convinga ca Tratatul trebuie mai repede ratificat. O noua tentativa de a schimba macazul ratificarii, inainte de raportul din toamna, va fi facuta tot de Basescu in luna iunie. Daca pe langa autoritatile de la Paris mai trebuie facut lobby, in cazul Olandei lucrurile au fost rezolvate, dar numai pe jumatate. Tratatul de aderare a trecut doar de Camera Inferioara a Parlamentului.

GERMANIA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.