Aderarea la Uniunea Europeana este o mana cereasca pentru importatorii de utilaje pentru constructii. Vanzarile de excavatoare, betoniere sau autocamioane s-au triplat in ultimii doi ani, si tendinta se va accentua in 2006.

Peste 150 de milioane de euro. La atat s-a ridicat anul trecut piata echipamentelor si utilajelor pentru constructii. Comerciantii spun ca vanzarile s-au triplat in ultimii doi ani si ca se asteapta la o noua dublare chiar in acest an, daca se va da drumul la toate proiectele despre care se vorbeste: autostrazi, centuri ale marilor orase, infrastructura din Capitala.
CERERE. Efervescenta din imobiliar este resimtita din plin de comerciantii de utilaje pentru miscat pamantul, care vand tot mai multe excavatoare, betoniere, autocamioane ori macarale. Pentru a tine pasul cu ritmul constructiilor, firmele din domeniu au nevoie de tot mai multe utilaje, din ce in ce mai performante.
""Constructorii incep sa inteleaga ca au nevoie de utilaje performante si foarte fiabile"", spune Constantin Mincu, director comercial la Protruck, distribuitor al marcii New Holland.
STATISTICA. Cel mai cautat echipament de constructii este buldoexcavatorul. ""Este un utilaj foarte apreciat nu numai in Romania, ci si pe santierele din intreaga lume. Este cautat ca urmare a mobilitatii si polivalentei sale"", spune Mircea Baciu, director de productie la firma Bergerat Monnoyeur, unic distribuitor al marcii Caterpillar. Din cele 650 de utilaje care s-au vandut anul trecut in Romania, 400 au fost buldoexcavatoare, spune si Petre Babiceanu, director general la firma Terra. El precizeaza ca un astfel de utilaj costa intre 50.000 si 60.000 de euro, in functie de dotari sau de marca si poate fi folosit atat pentru sapat, cat si pentru mutat sau carat pamantul.
COTE DE PIATA. Piata este dominata de patru-cinci marci mari, care detin peste 75% din totalul vanzarilor. Specialistii stiu ca numele care-si disputa suprematia sunt Marcom, Caterpillar, Terra, New Holland etc. Firmele de constructii si cei care asigura piata betoanelor sunt principalii cumparatori ai masinilor si utilajelor pentru constructii. ""Si firmele mici si mijlocii au inceput sa fie interesate, multe dintre ele apeleaza la lising pentru a-si finanta echipamentele"", declara Babiceanu.

AUTOCAMIOANE