Desi alegerea lui Ticu Dumitrescu, propus de Guvern in fruntea Colegiului CNSAS, era o formalitate in urma intelegerii din Alianta, votul secret l-a scos sef pe Corneliu Turianu, sustinut de PD. Rezultatul votului a starnit mania liberalilor, demisia lui Ticu Dumitrescu si a lui Dan Lazea si propunerea de repetare a alegerilor.

Cei 11 membri ai Colegiului CNSAS, validati saptamana trecuta de Parlament, l-au ales ieri prin vot secret pe fostul judecator Corneliu Turianu, propus de PD, in functia de presedinte al acestei institutii. Pentru functia de presedinte au candidat Corneliu Turianu, nominalizat de PD, si Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern. Turianu a obtinut sase voturi, cu unul mai mult decat Ticu Dumitrescu. De asemenea, membrii Colegiului CNSAS l-au ales si pe noul vicepresedinte al institutiei, Dan Lazea, propus tot de catre PD, la fel ca si Corneliu Turianu. Pentru ocuparea functiei de vicepresedinte al CNSAS a candidat si Laurentiu Tanase, propus de PSD. Lazea a obtinut sase voturi, fata de cele cinci ale lui Tanase. Secretarul Colegiului va fi Constantin Buchet, nominalizat de PRM, care a obtinut si el tot sase voturi. Conform unor surse din CNSAS, prima sedinta a Colegiului a fost marcata de dispute acerbe intre cei 11 membri, generate de votul strans pentru cei trei membri ai Biroului Colegiului. ""A fost o adevarata lovitura de teatru. Faptul ca Ticu Dumitrescu nu a fost ales este dramatic, pentru ca acest om reprezinta un simbol la care nu putem renunta"", a declarat Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS.
FURIE LIBERALA. Alegerea lui Turianu i-a infuriat pe liberali. Liderul depu-tatilor PNL, Crin Antonescu, i-a acuzat pe democrati ca au tradat intelegerea privind alegerile pentru CNSAS si le-a solicitat acestora sa-l retraga pe Turianu de la presedintia Colegiului. Antonescu a amintit ca hotararea nu a fost luata doar de PNL, ci ""de intreaga Alianta, Coalitie si chiar Mircea Geoana a declarat ca-l considera un presedinte credibil"". El a adaugat ca surpinzatoarea candidatura a lui Turianu, precum si votul care a dus la alegerea acestuia au demonstrat ca ""solidaritatea Coalitiei s-a naruit"". avertizand: ""Chiar daca lui Basescu nu-i place, noi vom tipa!"". Antonescu a mai spus ca ii va cere premierului Tariceanu convocarea urgenta a Consiliului Aliantei si al Coalitei pentru a fi discutata situatia creata si pentru a fi gasite ""solutiile care se impun"". Intrebat de ce crede ca Basescu ar vrea sa controleze CNSAS, Antonescu a raspuns persiflant: ""Dintr-un hobby!"". Aflat in China, presedintele Basescu a spus insa ca este departe de aceasta problema si ca distanta, si ca interes. Basescu a fost criticat si de deputatul liberal George Scutaru. ""Dupa comportamentul de azi, nu credem ca mai poate avea loc o negociere pe pachetul de legi privind securitatea nationala, pachet de legi venit de la Cotroceni"", a anuntat Scutaru. La randul sau, senatorul PNL Radu Stroe a apreciat: ""Monstruoasa coalitie PD-PSD-PRM a realizat aceasta miscare"".
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca, desi initial formatiunea sa decisese sa-l sustina pe Ticu Dumitrescu la presedintia CNSAS, in momentul in care s-au propus mai multi candidati, reprezentantii PSD au avut instructiuni de a vota pentru cel care li se parea ca este cel mai bine.

TARICEANU: ""SA SE RETRAGA TURIANU""