SUA pot lansa un atac de pe teritoriul Romaniei fara sa informeze sau sa obtina acceptul autoritatilor romane, conform Acordului de amplasare a facilitatilor militare americane in tara noastra. Comisiile parlamentare de aparare si politica exter

SUA pot lansa un atac de pe teritoriul Romaniei fara sa informeze sau sa obtina acceptul autoritatilor romane, conform Acordului de amplasare a facilitatilor militare americane in tara noastra.

Comisiile parlamentare de aparare si politica externa au discutat ieri cu reprezentanti din MAE si MApN in vederea ratificarii Acordului cu SUA. Mircea Geoana, presedintele Comisiei de politica externa, si Norica Nicolai, vicepresedintele Comisiei de aparare, au cerut lamuriri despre posibilitatea lansarii unui atac american din Romania sau a includerii bazelor americane din Romania intr-un program militar global, cum ar fi scutul antiracheta.
SUA, FARA OBLIGATII. Conform lui Teodor Baconschi, secretar de stat pentru afaceri globale in MAE, Acordul-cadru ""nu include clauze de extrateritorialitate"". Pe de alta parte, el a recunoscut ca: ""Nu putem exclude intru totul posibilitatea lansarii de operatiuni de pe teritoriul Romaniei. Dar speram ca maturitatea relatiilor dintre cele doua tari va determina Statele Unite sa consulte partea romana"". Intrebat in mod precis daca exista o obligatie a partii americane de a avea acceptul formal al Romaniei, Baconschi a spus insa ca ""nu exista o astfel de obligatie formala"". Ceea ce a determinat-o pe Norica Nicolai sa propuna negocierea unei declaratii ferme prin care SUA sa se angajeze sa respecte dreptul suveran al statului roman in acest domeniu. In finalul sedintei comisiilor reunite, senatorul Ioan Talpes a atras insa atentia ca, in practica, SUA nu recurg la actiuni militare de pe teritoriul unui stat impotriva unor terti fara informarea autoritatilor acelui stat.
AUDIERI. Mircea Geoana a solicitat prezenta ministrilor de Externe si al Apararii la audieri cu usile inchise in fata comisiilor reunite de politica externa si de aparare, in vederea elaborarii raportului necesar pentru ratificarea Acordului cu SUA. El a apreciat ca ""prezenta celor doi ministri este esentiala"", deoarece este vorba despre ""o anumita sensibilitate"" a subiectului.

BANI FRUMOSI PENTRU BULGARI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.