Exista la ora actuala mai multe locuri pe internet unde se afla online carti cu tematica spirituala ortodoxa. Site-ul care cuprinde cele mai multe titluri este cel oferit de grupul Apologeticum. In 1990 s-a creat prima legatura www, adica ceea ce
Exista la ora actuala mai multe locuri pe internet unde se afla online carti cu tematica spirituala ortodoxa. Site-ul care cuprinde cele mai multe titluri este cel oferit de grupul Apologeticum.

In 1990 s-a creat prima legatura www, adica ceea ce numim internet. Daca doi ani mai tarziu erau legate deja un milion de calculatoare la retea, ortodoxia romaneasca abia in 1997 s-a facut cunoscuta pe sine in acest spatiu. Se publica
atunci prima carte integrala pe site-ul Manastirii Golia, ""Catehism ortodox"", ce putea fi citita online. In urmatorii patru ani situatia s-a schimbat simtitor, au aparut noi site-uri religioase cu continut ortodox, marea contributie avand-o laicii. Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane si-a lansat propriul site in 2001, exemplu care a fost urmat de multe eparhii si manastiri din tara. Incet, incet s-au lansat alte site-uri, multe personale, ce ofera fragmente sau carti intregi cu tematica religioasa.
APOLOGETICUM. Printre cele mai cunoscute site-uri care ofera carte ortodoxa integrala sau fragmente, amintim: Sfaturi ortodoxe, Manastirea Saraca, Razboiul nevazut, E-carti, Resurse ortodoxe, Articole romanesti, siteul lui Danion Vasile, Ortodox, Adevar Ortodox. In 2003 s-au pus bazele primei biblioteci teologice digitale cu acces online care oferea 25 de carti in format pdf. Grupul Apologeticum ofera de departe cele mai multe carti de citit, scop in care a creat site-ul Biblioteca Teologica Digitala (BTD). Se gasesc aici peste 120 de carti care se pot descarca gratuit. Cartile sunt grupate pe 12 categorii: Apologetica crestina, Carti de cult, Dezvaluiri, Dictionare, Diverse, Educatie crestina, Filosofie, Istorie, Marturii, Scrieri patristice, Spiritualitate, Teologie ortodoxa. In plus, ofera colectiile Filocalia romaneasca in 12 volume (1 CD) si ""Parinti si scriitori bisericesti"" (30 de volume pe 2 CD-uri).
Proiectul de digitalizare a comorilor de invatatura ortodoxa este rodul muncii unor oameni care fac aceasta din dragostea lor pentru semeni si pentru raspandirea cuvantului de folos duhovnicesc. Se implica insa si persoane particulare din afara grupului care isi ofera serviciile, precum si edituri care pun volume la dispozitie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.