Ouale crude, daca au coaja crapata, se vor unge pe suprafata crapaturii cu o felie de lamaie. Astfel nu se va mai scurge continutul oului crud.
Pentru a obtine un ou fiert moale, trebuie cufundat in apa clocotita pentru 2-3 minute, pentru un ou cleios - 4-5 minute, iar pentru un ou tare timpul de fierbere va fi intre 8 si 10 minute.
Cand se fierb mai multe oua, pentru a le face sa fiarba in mod uniform, se introduc in apa, in acelasi timp, cu ajutorul unei site.
Ouale se pot fierbe si fara foc. In acest scop se pun intr-un vas cu apa rece, in care se va introduce o bucata de var nestins.
Ouale de rata nu se intrebuinteaza la cozonaci, prajituri, tarte si inghetata. Albusul lor este gras si niciodata nu se poate obtine spuma din el.
Pentru ca ouale fierte sa se decojeasca mai usor trebuie tinuta, imediat dupa ce
le-am luat de pe foc, sub un jet de apa rece.
Pentru a evita ca ouale pastrate in frigider sa plesneasca si sa se scurga la fiert, trebuie sa adaugam in apa, chiar de la inceput o lingura de sare. Coaja va plesni, insa albusul si galbenusul nu se vor scurge.