Au aparut prin anul 2001. Cel putin de atunci au inceput sa circule legendele. Unii spun ca sunt in jur de 12, altii ca sunt mai multe. Patru au fost bine definite, au chiar si nume. Apar noaptea pe coridoarele celei mai mari constructii din Europa,
Au aparut prin anul 2001. Cel putin de atunci au inceput sa circule legendele. Unii spun ca sunt in jur de 12, altii ca sunt mai multe. Patru au fost bine definite, au chiar si nume. Apar noaptea pe coridoarele celei mai mari constructii din Europa, rup sigilii, fluiera, fac sa tiuie sistemele de securitate de la portile de intrare sau chiar se intereseaza de meniul de la restaurant. E vorba despre legendele fantomelor vazute frecvent in ultimii patru ani de lucratorii din schimburile de noapte ai Palatului Parlamentului. "Lucrez in administratia Palatului Parlamentului inca de la deschidere. Nu s-a auzit de vreo problema de acest gen pana in anul 2001. Atunci am auzit prima poveste. Apoi alta si alta, din ce in ce mai des, de la politistii si jandarmii care lucreaza noaptea, pompierii care verifica sistemul de prevenire a incendiilor, bucatari sau chiar persoane oficiale, ca sa le zic asa. Eu personal nu am vazut fantomele, cred ca si din motivul ca lucrez ziua. Dar le-am retinut povestile spuse de persoane diferite si cred ca ceva trebuie sa fie, pentru ca fara foc nu iese fum..."
in mod normal nu ar avea voie sa vorbeasca, lucratorii din Palatul Parlamentului, de la secretare la electricieni sau femei de serviciu, nu trebuie sa divulge nimic din ceea ce se intampla in acest imobil. in contrapartida primesc un spor de confidentialitate la salariu. Cu toate acestea, omul a dus povestile fantomelor de la Parlament dincolo de peretii grosi din beton, desigur sub anonimat.
Primul lucru care s-a clarificat in aceste povesti este ca toate aparitiile sunt ale unor oameni care au murit violent in perimetrul Palatului Parlamentului. Un singur caz iese din acest tipic. Majoritatea ies noaptea pe coridoare, cu exceptia catorva aparitii diurne in incaperile reci. De regula fantomele din Parlament nu sunt accesibile oricui. Cea mai simpatica stafie e cea a boierului "Giovani", cel putin asa
i-au retinut numele cei care sustin ca ar vorbit cu el. Apare in preajma restaurantului parlamentarilor, in timpul petrecerilor private (despre care se stie oficial ca sunt interzise) prelungite dupa miezul noptii, care se dau in acest spatiu. Boierul are caftan de secol XVIII, adica un fel de palarie mare ca o oala, de culoare neagra, anteriu cu blana de vulpe la gat. Boierul a fost omorat in conacul pe care il avea exact in locul unde se afla acum Palatul Parlamentului.
"Anca" e o fata de aproximativ 20 de ani, are rochie de vara cu desen floral. Se arata in general personalului in uniforma, politisti sau jandarmi, ii intreaba unde se afla si cere ajutor. Conform povestii, "Anca" a fost rapita de niste muncitori care lucrau in anii '80 la Casa Poporului, sechestrata intr-o baraca metalica si violata mai multe zile in sir. A reusit sa evadeze intr-o noapte, dar a cazut intr-o groapa plina cu tepuse din fier beton. Nu a vazut-o nimeni infipta acolo si s-a turnat beton peste ea.
Cativa "muncitori" apar separat, unii in salopete de vara, altii in pufoaice. "Se pare ca au murit in accidente de munca la constructia asta si au fost turnati in beton. Cel putin asa explica cei care i-au vazut."
"Copilul care plange e o fantoma aparte. Spre deosebire de celelalte, care comunica, de acest copil foarte suparat nu se poate apropia nimeni. Povestea lui este necunoscuta.
"Despre stafia unui capitan genist se spune ca e un spirit care a ajutat un consilier din Palatul Parlamentului sa gaseasca niste chei. Cand sa ii multumeasca, consilierul a vazut ca ofiterul are uniforma de pe vremea lui Ceausescu, cu grade in forma de stelute. Asta s-a intamplat in 2002. Consilierul s-a speriat, dar si-a tinut firea. A povestit cuiva patania, ca a avut o emotie mare, trebuia sa se descarce. si vestea s-a dus."
Cel mai des intalnit e grupul celor sapte militari in termen care apar in fel de fel de ipostaze. Unul sau doi au si nume. "Cel mai straniu eveniment legat de ei s-a petrecut cu doi ani in urma, cand intr-o seara de vara militarii au inceput sa joace fotbal pe terenul din fata intrarii la Consiliul Legislativ. Un politist si un jandarm s-au dus sa-i potoleasca, dar ajunsi la terenul cu pricina au constatat ca nu era nimeni. intorcandu-se in incinta au auzit din nou zgomot si
i-au vazut din nou pe militarii cu mingea.
S-a repetat povestea. Dupa un timp politistul a aprins reflectoarele si a chemat schimbul, iar militarii fotbalisti nu au mai aparut. Asa circula vorbele intre noi. Eu zic ca totusi ceva trebuie sa fie adevarat."


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.