Jurnalistul Pavel Lucescu care monitorizeaza pentru voxublica.realitatea.net alegerile pentru presedintie 2009, relateaza despre semnalele de frauda electorala pe care le primeste din partea colegilor si a cetatenilor.

"La doi pasi de Casa Presei, ma anunta un coleg care cauta o sectie speciala unde sa voteze, e coada de masini pline cu “turisti” care dupa ce ies din sectie, la imbarcare, sunt verificati la buletine de catre cei ce i-au carat pana acolo. Asta se intampla in inima Bucurestiului. Politia nu face nimic. Ma intreb ce se intampla atunci in tara, la tara mai ales. Raspund de vreo 2 ore la telefoanele Voxpublica la care suna cetateni de peste tot. Telefoanele suna incontinuu. (...) E jale. Da, se fura ca-n codru. La Fantanele, in judetul Teleorman, ne sesizeaza cineva de-acolo, langa sectia de votare se distribuie produse alimentare. Dupa ce-si iau “malaiul” li se spune cu cine sa voteze. E incredibil. sesizarile curg garla si nu cred ca se mai poate rezolva ceva. Nu ma asteptam la un fenomen de asemenea proportie", scrie Pavel Lucescu.

Cetatenii care vor sa semnaleze nereguli la alegeri o pot face si la numarul de urgenta 112, dupa cum arata si campania de informare publica, "Votul ilegal inseamna inchisoare!", demarata de catre Ministerul de Interne.

PRO Democratia: Climatul general de suspiciune defineste aceasta zi

Slaba pregatire a membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare (BESV) si lipsa campaniilor de informare si-au spus din nou cuvantul. Primele ore ale votului pentru Presedintele Romaniei au scos la iveala o serie de nereguli deja impamantenite in practica electorala romaneasca deficitara, informeaza Asociatia PRO Democratia.

Cele mai importante nereguli sesizate de cei 1.400 de observatori ai Asociatiei Pro Democratia (APD) privesc situatia stampilelor „VOTAT”, pierdute sau deteriorate in sectiile de votare; deschiderea cu intarziere a sectiilor de votare din Breaza (judetul Prahova); refuzul membrilor BESV de a bara rubrica de semnaturi pentru cei care nu doresc sa voteze la acest scrutin (judetul Tulcea si municipiul Bucuresti); transportul organizat al alegatorilor la sectiile de votare de catre membrii partidelor politice sau firme de paza (judetele Ilfov, Teleorman si municipiul Bucuresti).

Una dintre cele mai grave nereguli, care ameninta direct chiar institutia observatorului, vine de la Lupeni (judetul Hunedoara), unde deputatul PSD Claudiu Rasmerita face presiuni asupra observatorilor APD si asupra membrilor BESV.

Avand in vedere climatul general de suspiciune care defineste aceasta zi, Alianta pentru Alegeri Corecte considera ca buna desfasurare a activitatii birourilor electorale este in pericol: „Ceea ce caracterizeaza primele ore ale votului este un sentiment de teama ca alegerile sunt fraudate, ceea ce face ca neregulile sa fie hiperbolizate, iar starea de spirit a corpului electoral ar putea fi modificata”, arata Cristian Pirvulescu, presedinte APD.

"O alta consecinta directa a acestui fapt este un abuz de panica, care poate duce la ignorarea fraudelor electorale", considera Mircea Toma (presedinte Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei).

Lipsa de transparenta a procesului de votare pune piedici si celor mai importante trei institute care realizeaza exit-poll-uri, operatorii lor fiind impiedicati sa isi desfasoare activitatea in apropierea sectiilor de votare chiar de catre membrii BESV.

Alianta pentru Alegeri Corecte semnaleaza, de asemenea, modul abuziv in care candidatii la Presedintie incalca prevederile legii electorale prin declaratiile facute in ziua votului, chiar in sectiile de votare. Este cazul candidatului Sorin Oprescu si al fostului presedinte, Ion Iliescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.