Un roman, fost angajat al MApN, va fi extradat catre Statele Unite pentru terorism, intrucat a facut comert cu produse militare in Iran, scrie MEDIAFAX.

Aurel Fratila este acuzat ca a comercializat in Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate si pe aparate civile, dar si militare. Astfel, Aurel Fratila a intrat in atentia autoritatilor judiciare americane, care au cerut sprijinul autoritatilor de la Bucuresti, avand in vedere afacerile derulate de roman prin firmele sale.

In urma solicitarii americane, Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 11 ianuarie, cererea de extradare a romanului.

"Sentinta penala nr.12 din 11.I.2013 - Admite cererea de extradare formulata de autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii privind pe persoana extradabila Fratila Aurel. Dispune extradarea numitului Fratila Aurel catre autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii. Ia act ca persoana extradabila Fratila Aurel se prevaleaza de regula specialitatii. Dispune arestarea persoanei extradabile Fratila Aurel in vederea predarii, pe o perioada de 30 zile, incepand din data de 11.01.2013 pana la data de 09.02.2013, inclusiv. In baza art.192 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia", se arata in minuta instantei.
Potrivit unui site care monitorizeaza capacitatile militare iraniene, www.iranwatch.org, generalul iranian Jamshid Ghassemi si Fratila au fost inculpati in 17 octombrie 2006 pentru spalare de bani si pentru conspiratie in vederea exportului de articole incluse in catalogul produselor de razboi din SUA catre Iran, via Romania, fara a avea licentele de la Departamentul de Stat american.

Acelasi site mentioneaza ca cei doi au incercat sa exporte catre Romania giroscoape militare si accelerometre pentru ghidarea rachetelor balistice, desinatia finala fiind Iranul.

Jamshid Ghassemi a fost arestat in Bangkok in noiembrie 2006, dar a fost eliberat in septembrie 2008 dupa ce cererea SUA de extradare a sa a fost respinsa. El este general al fortelor aeriene iraniene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.