Numarul accidentelor de circulatie a scazut cu aproape noua la suta, fata de anul trecut, iar cel al persoanelor decedate in urma acestor evenimente s-a redus cu peste 20%, informeaza IGPR.

Politistii atrag atentia asupra importantei respectarii regulilor de circulatie, numai in ultimele doua zile aproape 70 de soferi fiind depistati in trafic cu o imbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur in sange.

In urma actiunilor Politiei Rutiere pentru cresterea sigurantei traficului rutier, de la inceputul anului pana in prezent, comparativ cu perioada similara a anului trecut, s-au inregistrat scaderii ale principalilor indicatori rutieri.

Astfel, numarul accidentelor de circulatie a scazut cu 8,8% (1.724 de accidente, - 168 de cazuri), cel al persoanelor decedate a scazut cu 20,5%, (409 persoane decedate, - 106 cazuri ), iar numarul persoanelor ranite grav a scazut cu 9,2% (1.590 de persoane ranite grav, - 163 de cazuri), scire MEDIAFAX

  • Viteza "fura" cele mai multe vieti
Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere produse in perioada scursa de la inceputul anului au fost: viteza, fie neadaptata la conditiile meteo, de drum sau trafic, fie peste limita legala (25,3% din totalul accidentelor), urmata de traversarile neregulamentare ale pietonilor (18,0%) si neacordarea prioritatii pietonilor angajati regulamentar in traversare (12,3%).

Desi riscul rutier este in scadere, in zilele de 8 si 9 aprilie, politistii rutieri au depistat 130 de infractiuni la regimul circulatie, in 69 dintre cazuri conducatorii auto fiind descoperiti conducand sub influenta bauturilor alcoolice.

IGPR precizeaza ca 42 dintre infractiuni au fost depistate in 9 aprilie, zi in care nu a fost inregistrat niciun deces in urma accidentelor rutiere.

  • Bauturile alcoolice tulbura mintea soferilor

"Pe langa posibilitatea producerii unui accident rutier, soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice trebuie sa stie ca risca si inchisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sanctiunea prevazuta de lege pentru cei depistati in trafic cu o imbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur in sange. De asemenea, pe timpul cercetarii permisul este retinut fara drept de circulatie", arata sursa citata.

Sub aceasta limita fapta constituie contraventie, iar sanctiunea este suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adauga noua puncte de amenda (aproximativ 600 de lei).

Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe langa faptul ca este interzis de lege constuie un important factor de risc pentru sofer, pasageri si ceilalti participanti la trafic crescand sansele de implicare intr-un accident rutier.

"Pentru a conduce in siguranta soferul trebuie sa se afle in plenitudinea aptitudinilor sale deoarece conditiile de conducere se schimba mereu. Acesta trebuie sa isi pastreze starea de atentie, sa reactioneze rapid, sa vada clar si sa aprecieze corect distanta si viteza. Alcoolul afecteaza claritatea vederii, judecata, timpul de reactie, echilibrul si capacitatea de a vorbi. Cand aceste functii sunt afectate, probabilitatea unui accident creste", subliniaza IGPR.

Orice accident, ranire sau deces cauzate de consumul de alcool pot fi evitate in totalitate.

"Astfel, in perioada urmatoare actiunile politiei rutiere, desfasurate in planul educatiei rutiere si al impunerii legii, se vor concentra pe constientizarea conducatorilor auto asupra efectelor alcoolului la volan, combaterea neacordarii prioritatii de trecere pietonilor angajati regulamentar in traversare si combaterea indisciplinei pietonilor", precizeaza IGPR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.