In Romania, aceasta boala s-a raspandit in ultimul timp, indreptandu-se spre statistica din Europa Occidentala. Ajuns si in Romania, laserul endovenos tinde sa inlocuiasca chirurgia traditionala

Ultimul studiu realizat sub patronajul Societatii Romane de Flebologie arata ca frecventa bolii varicoase este mult mai mare decat se credea pana acum (15 - 20%), depasind procentul de 30%. Totodata, 30 - 40% din populatie prezinta probleme minore de intoarcere venoasa, de felul teleangiectaziilor si venelor reticulare, potrivit Healthy.

  • In ce consta si cum actioneaza laserul endovenos? Laserul endovenos consta in introducerea unei fibre optice conectate la un aparat laser in interiorul venei varicoase. Aceasta noua metoda de tratament nu necesita decat o mini-incizie sub genunchi, prin care, sub control Eco Doppler, se introduce retrograd fibra optica, pana in dreptul crosei safenei, unde se afla valva stricata. Fibra optica se conecteaza la laser iar energia luminoasa degajata incalzeste si topeste practic vena varicoasa din interior, desfiintand traiectul venos bolnav. In acest fel, se evita abordul chirurgical si toate posibilele neajunsuri legate de el: sangerare, suprainfectii, dureri postoperatorii, cicatrice inestetice.
  • Cum a fost receptata aceasta metoda noua in Romania si ce ne rezerva viitorul? Laserul endovenos a fost foarte bine primit de pacientii nostri, care se informeaza pe toate caile si il solicitau chiar inainte sa-l avem. Intrucat metoda este preferata in ultimul timp de majoritatea pacientilor, potrivit Dr. Stefan Jianu, medic primar chirurg la Centrul Medical ProEstetica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.