Romania a suplimentat cu 135 numarul militarilor din Afganistan, contingentul romanesc ajungand la 900 de militari in 2009, conform angajamentelor luate fata de NATO, a anuntat ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, in cadrul reuniunii NATO din Polonia.

Potrivit unui comunicat MApN, ministrul Stanisoara a reafirmat, in cadrul discutiilor de la Cracovia, angajamentul Romaniei pentru operatiunile din Afganistan. „Anul acesta, prin suplimentarea cu 135 de militari, numarul total al contributiei tarii noastre la ISAF este de 900 de militari”, a punctat ministrul Stanisoara.

Necesitatea suplimentarii trupelor romanesti din Afganistan a fost afirmata inca de anul trecut. Teodor Melescanu a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn acordat in octombrie 2008, ca prezenta romaneasca la ISAF va numara cu aproximativ 200 de militari mai mult.

De asemenea, ministrii apararii din cadrul NATO au stabilit ca se impune o accelerare a deciziilor Summit-ului de la Bucuresti, cu privire la „abordarea cuprinzatoare” in ceea ce priveste situatia din Afganistan. Astfel, sunt vizate aspecte din domeniul cooperarii civili-militari si intre institutiile internationale implicate – NATO, ONU, UE, cresterea resurselor alocate in vederea antrenarii si echiparii Armatei Nationale Afgane sau nevoia cresterii contributiei statelor aliate pentru pregatirea politiei nationale afgane.

In ceea ce priveste agenda transformarii NATO, ministrul Stanisoara a subliniat importanta operationalizarii Fortei de Reactie Rapida NATO (NATO Response Force), cu accesul la finantare din fonduri comune la utilizarea acestei structuri, potrivit Biroului dse presa al MApN.

Ministrul Apararii a facut referire si la reforma structurilor de conducere NATO, fiind de parere ca trebuie promovat principiul consensului si al rotatiei pentru ocuparea functiilor de conducere din cadrul Aliantei.
In legatura cu scutul antiracheta NATO, Stanisoara a sustinut dezvoltarea optiunilor tehnice relevante, in conformitate cu deciziile Summit-ului de la Bucuresti.

In cadrul sesiunilor dedicate Comisiei NATO-Ucraina si Comisiei NATO-Georgia, ministrul Stanisoara a reafirmat sprijinul Romaniei pentru aspiratiile celor doua tari de aderare la NATO si pentru reformele promovate in acest scop.

Reuniunea ministeriala de la Cracovia a avut loc cu cinci saptamani inaintea Summit-ului aniversar de la Strasbourg/Kehl. Intalnirea a avut drept obiectiv analiza a doua domenii majore relevante pentru viitorul summit: agenda operationala si agenda transformarii NATO. Reuniunea ministeriala informala de la Cracovia a inclus si o sesiune cu participarea ministrilor apararii din tari non-NATO contributoare la ISAF.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.