Cadrele didactice din ciclul preuniversitar spun ca sindicalistii care ii reprezinta nu ar trebui sa mai astepte alte negocieri pentru aplicarea majorarilor salariale si ca ar accepta oricand declansarea grevei generale pe termen nelimitat, pentru ca, in contextul crizei, salariile sunt mult prea mici.

Profesorii chestionati de NewsIn sunt, fara exceptie, de acord cu declansarea grevei generale pe termen nelimitat si considera ca este absurd ca nu se respecta o lege votata de partidele aflate acum la guvernare.

Mai mult, unii dintre profesori se tem ca nici sindicatele nu le reprezinta, cu adevarat, interesele. "Se va ajunge la greva cu sau fara negocieri sindicale, pentru ca nu ne ajung banii. Iar in conditiile in care au crescut si preturile si euro, nu ne putem descurca. Suntem nemultumiti de felul in care au procedat sindicalistii, nu trebuia sa cedeze si nu trebuie sa mai astepte. Liderul de la sindicatul meu nici nu imi raspunde la telefon. Ma tem ca in loc sa ne reprezinte interesele cad la intelegere cu guvernul", spune un profesor de romana de la Colegiul Tehnic "Traian" din Bucuresti.

Profesorii se considera nedreptatiti de autoritati. "Ne dam seama de seriozitatea guvernului si a presedintelui, care anul trecut, inainte de alegeri, cand tot criza era, nu numai ca au promis, dar au si promulgat o lege care prevede majorari salariale. Andronescu si Geoana se bateau cu pumnul in piept ca ne dau banii retroactiv, din octombrie. Cum este posibil sa nu se tina cont de lege? Si pe langa aceasta stare de anormalitate juridica, mai este si lipsa banilor. Nu sunt membru de sindicat, dar si eu si toti colegii mei suntem de acord cu declansarea grevei", se revolta un profesor de informatica de la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”.

Motivul crizei financiare nu ii face pe profesori sa accepte o amanare a aplicarii majorarilor salariale, din cauza salariilor exagerat de mici. "La noi e criza permanent. Iar majorarile pe care le-au facut guvernantii nu acopera nici inflatia. Eu cred ca in unele parti din tara unde situatia este mai grava, se poate declansa greva si de luni. Oricum, noi asteptam ca sindicatele sa decida ceva la nivel national si vom trece la fapte", spune un profesor de la o scoala din Gorj.

Sindicalistii, insa, asteapta aprobarea bugetului si spera ca ar putea discuta despre cresteri salariale cu ministrul Ecaterina Andonescu. "Noi am actionat Guvernul la Curtea de Apel, am dat in judecata primariile, am atentionat Parlamentul European si Organizatia Internationala a Muncii, am facut cam tot ce se putea. Am inceput sa lucram serios cu ministerul la criteriile de salarizare diferentiata, nu stim cum am putea sa mai reactionam", explica presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Acesta recunoaste ca actiunile intreprinse se pot intinde pe o perioada mare de timp. „Avem primul termen acum pe 24 februarie, la Curtea de Apel Bucuresti, dar guvernul poate cere amanare. Procesul poate sa dureze si un an, poate si mai mult, si apoi guvernul poate da o noua ordonanta de urgenta”, comenteaza liderul FSLI.

Despre criteriile de performanta, Cornea crede ca nu ar trebui sa aiba nimic de-a face cu majorarile. "Intocmirea criteriilor poate dura destul de mult, pentru ca asa ceva nu s-a mai facut la noi si trebuie analizat cu atentie contextul in care se aplica, nu cred ca astfel de reglementari se fac in doua saptamani, cum a facut fostul ministru Anton Anton", adauga Cornea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.