Aparut in Suedia la inceputul lunii noiembrie, romanul "Aripa dreapta", ultima parte a trilogiei "Orbitor", a detonat in presa suedeza, care l-a intampinat ca pe o capodopera.
Astfel, in timp ce televiziunea suedeza declara romanul lui Mircea Cartarescu "un roman exceptional, scris de unul dintre principalii scriitori ai Europei" (4/11), principalele cotidiene il descriu ca fiind "un roman total, cu o admirabila constructie enciclopedica", "o experienta ametitoare"

(Expressen, 6/11), "un important reper al literaturii sec. XXI" (Kristianstadsbladet, 7/11), "o opera de o virtuozitate orbitoare" (Dagens Nyheter, 7/11), "visul oricarui scriitor" (Sydsvenskan, 6/11), "un roman stralucitor de original" (Uppsala Nya Tidning, 7/11), "din aceeasi clasa cu Dante" (Boras Tidning, 7/11)
Cartarescu, noul Dante

Cel care face aceasta comparatie flatanta este Christian Swalander: "Cu siguranta se va scrie, mai devreme sau mai tarziu, un tratat despre simbolistica fluturelui in «Orbitor»; atat de versatil si de incarcat de semnificatii este acest simbol, incat trebuie sa te intorci la «Divina comedie» a lui Dante pentru a gasi o carte care sa suporte comparatie. Dar si atunci trebuie sa te gandesti la faptul ca Dante este ucigator de sistematic, in timp ce Cartarescu foloseste imaginile care lasa cititorul cu respiratia intretaiata cu o stringenta aparent haotica, dar cu un fler care tinteste la fix. (…) Cartarescu isi are locul printre candidatii la Premiul Nobel pe cale sa devina la fel de permanenti ca secretarul permanent al Academiei. Se poate spune ca ar merita cu prisosinta premiul. Pentru valoarea lui ca scriitor asta n-are insa nici o semnificatie, caci valoarea nu e atinsa de decizia Academiei".

In Kristianstadsbladet, sub titlul "Colectionarul de viata", scriitorul Thomas Kjellgren are si el cuvinte de lauda: "Un roman total, cu o admirabila constructie enciclopedica, in care viata este colectionata/colectata in simultaneitatea ei subiectiva. Este greu sa vezi acest roman altfel decat ca pe un important reper al literaturii secolului XXI", in timp ce scriitorul Steve Sem-Sandberg, prin intermediul publicatiei "Dagens Nyheter", nu se sfieste sa vorbeasca despre "o virtuozitate orbitoare… Pe scurt, un roman care nu se regaseste in forma sa, ci vrea sa sparga toate formele, preschimbandu-se la propriu sub privirea cititorului".

Eva Ström: "Un nume de senzatie in lumea literara"

Jeana Jarlsbo vede in scriitorul roman un "vizionar cu aripi de poet", care a definitivat "un proiect impunator, fara egal in literatura romana de dupa 1989. Cu intreaga deschidere a aripilor sale poetice, misticul vizionar Cartarescu se ridica tot mai mult deasupra realitatii, spre miraculoasa «apocalipsa a genezei sau geneza a apocalipsei», spre inaltimi divine, unde spatiile si timpurile se intrepatrund in covorul universului". In "Sydsvenskan", scriitoarea Eva Ström il declara pe Cartarescu "un nume de senzatie in lumea literara" - "«Orbitor» este visul oricarui scriitor de a produce o lucrare totala, care sa cuprinda totul, sa zugraveasca totul, cartea ca fluture ce-si ia zborul din materie, asemenea unei viziuni.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.