Tariceanu a cerut sprijinul comisiilor juridice din Parlament pentru a bloca adoptarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

Acestea se afla deja in procedura parlamentara, dar premierul Triceanu isi motiveaza actiunea prin faptul ca MJ va prezenta noi proiecte ale Codurilor de Procedura Penala si Civila, pana in 15 martie.

"In ceea ce priveste modificarile aduse de Parlament Codului Penal si Codului de Procedura Penala, prim-ministrul a cerut sprijin Comisiilor juridice din cele doua camere pentru a evita adoptarea acestora", potrivit unui comunicat remis de Guvern dupa intalnirea pe care premierul a avut-o joi cu responsabilii din justitie.

Potrivit aceluiasi comunicat, Ministerul Justitiei s-a angajat sa puna in dezbatere publica proiectele definitivate ale Codurilor de procedura, civila si penala, pana in 15 martie.

Comisia juridica din Senat a dat in 7 februarie un raport favorabil, cu amendamente, cererii de reexaminare trimisa de presedintie, pe marginea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Senatorii juristi au admis o serie de obiectii ridicate de seful statului, chiar daca nu au respectat formularile cerute de Traian Basescu.

Senatorii juristi au decis, in acord cu cererea presedintelui, eliminarea articolului introdus de catre deputati, care prevedea ca cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala trebuie insotita, in mod obligatoriu, de o copie de pe rezolutia de incepere a urmaririi penale, iar autorizatia de interceptare data cu incalcarea acestor prevederi este nula. Comisia juridica a considerat, la fel ca si Traian Basescu, ca o astfel de reglementare duce la imposibilitatea efectuarii de interceptari si in faza actelor premergatoare.

Cat priveste inregistrarea convorbirilor dintre avocat si partea pe care o reprezinta sau o asista in proces, textul venit la Senat prevedea ca aceasta este interzisa si nu poate fi folosita ca mijloc de proba. Basescu a sustinut ca, printr-o astfel de prevedere, se ajunge la o ingradire nepermisa a folosirii inregistrarii atunci cand avocatul savarseste una dintre infractiunile prevazute in textul legal si trebuie sa se pastreze referirea la acele convorbiri din care reiese "pregatirea sau savarsirea de catre avocat a unei infractiuni", senatorii admitand partial obiectiile sefului statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.