Proasta coordonare a ministerului, slaba relatie cu oficialii europeni si neintroducerea majorarii cu 10% a impozitelor pe dobinzi si pe cistigurile de capital sint trei dintre motivele pe care premierul Tariceanu le-a invocat pentru schimbarea lui Ionut Popescu. Contactat de "Cotidianul", acesta a dezmintit punctual.

Dupa ce acum o saptamina la Sinaia a promis ca va face publice motivele pentru care i-a demis pe unii dintre membrii Cabinetului pe care il conduce, premierul Tariceanu a binevoit ieri-seara la Brasov sa divulge trei dintre motivele pentru care l-a demis pe fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu. "Slaba capacitate administrativa de coordonare la nivelul ministerului", a fost primul motiv invocat de premier care a intarit: "In sapte luni nu a avut nici o intilnire cu secretarii si directorii din minister pentru a coordona activitatea acestei institutii".

Urmatorul defect gasit fostului ministru al Finantelor a fost "inexistenta relatiilor cu reprezentantii organismelor internationale". "In sapte luni de zile nu s-a intilnit cu comisarul european pentru politici fiscale in Romania. Imaginati-va ce ar fi ca Romania sa intre in Uniunea Europeana si, de exemplu, Anca Boagiu, ministrul Integrarii, sa nu se intilneasca cu Ollie Rehn", s-a justificat Tariceanu.

El i-a mai reprosat lui Ionut Popescu ca nu a dus la indeplinire anumite masuri adoptate in sedintele de guvern si anuntate public. "In paralel cu cota unica, am hotarit majorarea cu 10% a impozitelor pe dobinzi si pe cistigurile de capital. Masura trebuia introdusa la 1 aprilie. A promis ca o va introduce la 1 iulie si asa de bine s-a descurcat ca aceasta va fi introdusa la 1 ianuarie 2006", a incheiat premierul.

Popescu ii bate obrazul

Contactat de "Cotidianul", Ionut Popescu a dezmintit categoric acuzele actualului sau sef ierarhic pe linie de partid. "Eu ma intilneam zilnic cu secretarii de stat si cu directorii cu care aveam o problema de rezolvat in ziua respectiva si periodic cu toti secretarii de stat", a contracarat Popescu primele acuze ale lui Tariceanu. Cit priveste relatiile sale cu responsabilii europeni, fostul ministru a apelat la memoria fostului sau sef pe linie de serviciu: "Poate domnul Tariceanu nu stie sau nu-si mai aminteste, dar eu m-am intilnit cu respectivul comisar la reuniunea din primavara a Fondului Monetar International".

Nici in legatura cu impozitul pe dobinzi bancare si pe tranzactiile din piata de capital, Popescu nu-i da dreptate premierului, facind din nou apel la memoria lui. "Ori a uitat, ori nu a stiut, ori nu este bine intentionat. Cind s-a dat ordonanta, cresterile de accize au intrat in vigoare imediat. Dar pentru piata de capital si impozitul pe dobinzi era absolut obligatoriu sa dau un termen bancilor si societatilor de valori mobiliare sa-si modifice softurile". Fostul ministru spune ca intre timp ordonanta a intrat in dezbaterea Senatului unde a suferit modificari. "Atunci am preferat sa decalam termenul de aplicare pentru a nu bulversa bursa si piata de capital. De altfel, si la Camera Deputatilor impozitul de 10% nu a fost acceptat, el raminind 1%, ceea ce demonstreaza ca am procedat corect", ne-a mai declarat Ionut Popescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.