Fata de colegii sai "romani", aspiranti la un fotoliu de ambasador, udemeristul Gheorghe Tokay a primit cele mai multe voturi impotriva: sase. Unsprezece parlamentari din comisiile reunite de politica externa au fost, totusi, in favoarea trimiterii lui Tokay ca ambasador in Lituania si Letonia. Cum votul a fost secret, se poate doar presupune ca impotriva sa au votat PRM si PSD. Cert este ca, imediat dupa audieri, presedintele PSD, Mircea Geoana, care este si sef al comisiei de politica externa din Senat, a declarat ca Tokay este "o numire politica".

Geoana a cerut public Ministerului de Externe si Coalitiei majoritare sa dea lamuriri despre "cate pozitii de ambasadori au fost promise UDMR prin acordul de guvernare, daca exista si alte pozitii pe care UDMR le-a solicitat in alte institutii de forta ale tarii, inclusiv in serviciile secrete". "Care-i problema daca un ungur este desemnat pentru a ocupa un post in diplomatie?!", a sarit, ieri, deputatul udemerist Kelemen Hunor. El a precizat ca, in protocolul incheiat de formatiunea sa cu Alianta PNL-PD, nu este prevazut un numar de ambasadori care sa revina Uniunii. "Dl. Tokay are o experienta uriasa in diplomatie. Credeam ca Geoana e un om mai deschis la minte. Nu inteleg care e problema daca un reprezentant de-al nostru e numit ambasador. Mircea Geoana este editia 2005 a lui Ion Iliescu din anii 70", a conchis Kelemen Hunor.

Gheorghe Tokay (66 de ani) este cel mai batran dintre ambasadorii care au primit, ieri, avizul parlamentarilor. El a fost deputat UDMR intre 1990-2004 si ministru delegat pentru minoritati nationale in guvernarea CDR.

Theodor Paleologu, votat in unanimitate, in memoria tatalui

Cel mai tanar dintre noii ambasadori este Theodor Paleologu (32 de ani), care va pleca la post in Danemarca. Tot o numire politica, fiul seniorului liberal Alexandru Paleologu, recent trecut in nefiinta, a fost votat in unanimitate, desi multi pesedistii carcoteau, pe la colturi, ca nu este inca destul de "copt" pentru aceasta pozitie. Theodor "Toader" Paleologu continua, astfel, o traditie de familie, tatal sau fiind, la inceputul anilor ’90, ambasador la Paris.

O numire "semipolitica" este cea a poetei Elena Sava (nascuta Stefoi), 51 de ani, care va pleca la post in Canada. Scriitoare si ziarista, a lucrat la revista Dilema si la Fundatia Culturala Romana si a fost sprijinita de Andrei Plesu pentru a face saltul spre MAE, in 1998. Cunoaste tara in care va merge, intre 1999 si 2001 fiind consul general al Romaniei la Montreal. Vasile Popovici (49 de ani), viitorul ambasador in Maroc, este tot o numire cu rezonanta politica. Deputat de Timis intre 1992 si 1996, a mai lucrat la consulatul din Marsilia si la ambasada de la Paris.

Dupa reprezentantul UDMR, Vasile Popovici a avut cele mai multe voturi impotriva: patru.
Gabriel Gafita (53 de ani) si Gabriel Bartas (35 de ani) sunt socotiti diplomati de cariera si au primit unanimitate de voturi. Primul va merge in Portugalia, cel de-al doilea in Polonia. Gafita a mai fost ambasador in Canada si in Malaezia, iar Bartas a lucrat ca atasat si secretar III la Ambasada Romaniei din Polonia.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.