Principalele restante din sesiunea parlamentara care s-a incheiat la 30 iunie 2010 sunt cele doua solicitari DNA privind extinderea urmaririi penale si perchezitia informatica in cazul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, dar si proiectul Legii pensiilor si Legea educatiei.

Presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a precizat, pentru NewsIn, ca atat solicitarea DNA de extindere a urmaririi penale, cat si cea de incuviintare a perchezitiei informatice in cazul Ridzi vor fi puse pe ordinea de zi a Comisiei la inceputul sesiunii viitoare, care debuteaza la 1 septembrie. El a explicat ca cererile DNA nu au putut fi votate in sesiunea trecuta, din cauza imposibilitatii fostului ministru de a se prezenta la audieri pentru a-si spune punctul de vedere, relateaza NewsIn.

"Solicitarile DNA nu sunt restante ale Camerei. Procedura nu a putut fi demarata din cauza unei imposibilitati materiale, avand in vedere ca Monica Iacob Ridzi a fost in concediu prenatal, apoi ca urmare a starii sale de sanatate.Vom demara procedura la inceputul sesiunii urmatoare, cand solicitarile DNA vor fi puse pe ordinea de zi a Comisiei juridice. Vom vedea daca dna Ridzi va veni la audiere sau nu", a afirmat Buda. El a adaugat ca singura data cand Ridzi a fost prezenta in Parlament, in ultima perioada, a fost la sedinta de plen dedicata numirii noilor judecatori la Curtea Constitutionala, ea venind din spital pentru a participa la vot.

Liberalul si-a exprimat indoiala ca perchezitia informatica ar mai putea fi eficienta, la mai bine de un an dupa petrecerea faptelor. "Sincer, nu stiu ce consecinte mai poata sa aiba o asemenea verificare din partea DNA, dupa atata timp, s-ar putea sa fie o perchezitie fara efect", a spus Gabor.

  • Legea pensiilor

O alta restanta a Camerei Deputatilor o reprezinta proiectul legii unitare a pensiilor, care a fost retrimis, pe 16 iunie, din plenul Camerei la Comisia de munca, pentru a repara o serie de "inadvertente continute in proiect", conform solicitarii PDL. Ulterior, conducerea Camerei a aprobat prelungirea termenului pentru elaborarea raportului pana la 1 septembrie 2010.

  • Legea educatiei

O alta restanta legislativa, de aceasta data la Senat, este Legea educatiei, a carei aprobare, in viziunea ministerului, ar fi trebuit sa aiba loc in sesiunea februarie-iunie 2010, pentru a putea fi aplicata noului an scolar care va incepe in toamna.
Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

Dupa ce a trecut de Camera, Legea a intrat in dezbaterea Comisiei de invatamant din Senat, iar termenul de depunere a raportului a fost prelungit succesiv, astfel ca, pana la urma, definitivarea proiectului s-a amanat pentru sesiunea parlamentara viitoare. Presedintele Comisiei Mihail Hardau (PDL) a explicat ca cel mai important este ca forma finala a Legii sa fie corenta si bine gandita, avand in vedere impactul ei pe termen lung, respingand astfel presiunile de finalizare a actului normativ pana la sfarsitul lui iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.