Afla de unde provin, de fapt, sumele colosale donate catre politicieni in campaniile electorale.

La fiecare rind de alegeri, diverse ONG-uri, mass-media sau chiar procurorii se ocupa, pe larg, de donatiile pentru partidele politice: cine, cit a dat, cum, de unde, in ce scop. Analizind listele oficiale cu donatii se constata tot felul de ciudatenii, cum ar fi ilustri anonimi care doneaza sume mult mai mari decit figurile grele ale partidelor, dar adevarul din spatele acestor jonglerii financiare rareori e scos la suprafata pentru marele public.

Cel mai recent scandal financiar-electoral a fost declansat odata cu lansarea pe piata a inregistrarii cu Mircea Geoana incasind 5.000 de euro de la Ana Birchall. Liderul PSD a declarat ca filmul e ”o facatura”, insa fara a pronunta cuvintul ”trucaj”, probabil de teama unei eventuale expertize tehnice. Ana Birchall, in schimb, nu a negat autenticitatea casetei, ci doar a a recunoscut, senina, ca a donat bani partidului, in cuantumul legal.

Politicienii nu doneaza partidului bani din buzunar

In campaniile electorale, politicienii importanti nu fac donatii. In plus, partidele mari nu au nevoie de maruntele sume pe care le poate dona o singura persoana fizica; banii adevarati vin la negru, uneori milioane de euro dintr-o singura sursa, din contributiile unor firme si ale unor afaceristi de anvergura, care au interese legate de un anumit partid sau, pur si simplu, vor sa aiba liniste in afaceri, dupa alegeri, scrie Inpolitics.

Motivul pentru care greii partidelor nu doneaza oficial sume impresionante este acela ca majoritatea politicienilor importanti au, oricum, probleme in a justifica averile si, implicit, cheltuielile pe care le fac. Asa se face ca, cineva care ar avea curiozitatea sa analizeze cu atentie listele respectivilor donatori ar constata ca acolo apar inclusiv soferi de demnitari, secretare si alte asemenea figuri, care nu ar avea nici mijloacele, nici motivele pentru a face acest tip de gesturi.

Desigur, toate aceste precautii nu elimina complet ”accidentele”. Un exemplu banal: tinarul deputat PSD Georgian Pop, pina de curind un fel de secretara a lui Mircea Geoana, care l-a promovat in Parlament la ultimele alegeri, a donat PSD, in 2008, suma de 50.000 de RON. Potrivit declaratiei de avere de pe siteul Camerei, insa, in 2008, Pop si sotia sa, Alina, au avut venituri insumate de numai 65.000 de RON, ceea ce arata un devotament fara margini fata de partidul din care face parte.

Pe de alta parte, sumele uriase care se regasesc in dreptul unor nume relativ anonime au si alta explicatie: respectivii se afla pe lista de ”simpatii” a vreunui potentat al partidului, si este nevoie ca promovarea ulterioara a acestora sa fie justificata.

Daca s-a aplica legea ca la carte, toti politicienii ar infunda puscaria

Dincolo de aceste aspecte, trebuie reamintit ca ANI a demarat, dupa alegerile de anul trecut, verificarea a 1200 de politicieni, respectiv senatori, deputati, presedinti de consilii judetene, prefecti, subprefecti, consilieri de ministri, sefi de deconcentrate, consilieri locali sau judeteni, care au facut donatii suspecte catre partide, adesea mai mari decit veniturile declarate, iar multe dintre anchete s-au transmis, deja Parchetului General. Adevarata problema e, insa, alta: ca si in cazul declaratiilor de avere, donatiile catre partide nu cuprind, asa cum ar fi firesc, si serviciile prestate de diversi pentru formatiuni ori politicieni, ceea ce ar complica si mai mult situatia, in sensul ca justificarile ar fi mult mai dificile.

Cititi mai multe pe Inpolitics.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.