Romanii voteaza duminica pentru a-si alege presedintele, un scrutin crucial pentru a pune capat crizei politice ce afecteaza tara, gestionata de doua luni de un guvern demis si prada unei recesiuni severe, relateaza AFP.
In total, 12 persoane candideaza pentru aceasta functie, dar duelul decisiv va avea loc, fara indoiala, la al doilea tur de scrutin, din 6 decembrie, intre presedintele in exercitiu Traian Basescu si liderul social-democratilor (PSD, opozitie) Mircea Geoana. In cazul in care liberalul Crin Antonescu, sustinator al unei scaderi a impozitelor, nu va face o surpriza.

Basescu, fost capitan de marina in varsta de 58 de ani, ales presedinte in 2004, si Geoana, in varsta de 51 de ani, fost ambasador in Statele Unite, apoi ministru de externe intre 2000 si 2004, sunt creditati cu 30%, respectiv 32% din intentiile de vot, potrivit sondajelor.

"In 2004, miza alegerilor era legata de succesul aderarii la UE. In 2009, indiferent cine va fi invingator, Romania nu se va indeparta de calea sa", a explicat pentru AFP directoarea Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu-Pippidi.

Castigatorul va trebui, insa, sa desemneze rapid un premier capabil sa obtina majoritatea in Parlament si sa adopte reformele foarte asteptate de Bruxelles si de Fondul Monetar International (FMI), care au acordat Romaniei un imprumut de 20 de miliarde de euro.

La 20 de ani de la caderea comunismului, aceasta tara cu 22 de milioane de locuitori s-a confruntat in decurs de cateva saptamani cu spargerea coalitiei dintre democrat-liberali (PDL, aflati la guvernare) si PSD, caderea guvernului, apoi esecul a doi premieri succesivi desemnati de Basescu de a obtine aprobarea Parlamentului. La originea acestei succesiuni de evenimente se afla conflictul deschis dintre seful statului si opozitie, care detine majoritatea absoluta in Parlament.

Diabolizat de clasa politica, exceptie facand PDL, din care a facut parte, si de o parte din presa, Basescu se declara victima a unui "sistem ticalosit care vrea sa impiedice modernizarea tarii". "Majoritatea actuala nu mi se opune mie, ci reformelor pe care le-am lansat, printre care eliminarea privilegiilor unor categorii", a spus el.

Promitand sa faca sa slabeasca un stat "obez", Basescu a covocat un referendum in ziua alegerilor, privind reducerea numarului de alesi la maxim 300, fata de 471 in prezent, si formarea unui Parlament unicameral.

"In primul sau mandat, Basescu a avut initiative bune, dar nu si o strategie pentru a le pune in aplicare. Ar trebui sa se intrebe de ce se afla complet izolat" pe scena politica, a subliniat analistul politic Cristian Ghinea.

Adversarii presedintelui in exercitiu spun ca ii contesta mai putin programul si mai mult metodele "de dictator", "care nu se da inapoi de la nimic pentru a-si atinge scopul".

Geoana denunta "regimul Basescu, marcat de scandaluri". Candidatul social-democrat, care se prezinta drept "un om al dialogului" este acuzat, insa, de populism. "Geoana promite enorm, atat de dreapta, cat si de stanga, locuinte subventionate si prime de intoarcere pentru imigranti, dar nu spune de unde vor veni banii", a explicat Ghinea.

Potrivit Alinei Mungiu-Pippidi, tinand cont de repartizarea locurilor in Parlament, "viitorul presedinte va trebui sa coabiteze cu un alt partid decat cel din care a facut parte", iar "Basescu nu pare inclinat sa respecte" aceasta constrangere.

Semn al dezinteresului celor 18 milioane de alegatori, dupa o campanie marcata de dezvaluiri ce l-ar putea pune intr-o situatie dificila pe Basescu, rata de participare va fi, potrivit estimarilor, mai mica de 50%.


In Romania, un "luptator" si un diplomat isi disputa presedintia


Luptatorul fata in fata cu diplomatul. Principalii doi candidati la presedintia Romaniei, actualul sef al statului, Traian Basescu, si fostul ambasador Mircea Geoana au ales sa afiseze imagini diametral opuse. Iar galeriile foto de pe site-urile celor doi ilustreaza aceasta diferenta de stil.

In timp ce democrat-liberalul Traian Basescu acorda spatii importante imaginilor cu mitinguri unde rosteste discursuri in fata unei multimi portocalii, culoarea partidului sau, sau fluturand drapelul roman, social-democratul Mircea Geoana a optat pentru o serie de strangeri de mana care ilustreaza relatiile sale bune cu Bill Clinton, Kofi Annan sau Javier Solana.

Traian Basescu se descrie drept un "luptator" dispus sa se bata cu adversarii sai politici din PSD, pe care ii acuza ca vor sa isi serveasca numai interesele lor de afaceri, cu ajutorul "mogulilor din presa", criticati in mod regulat la mitingurile electorale. Se prezinta drept un "aliat al poporului" si nu se da inapoi nici de la bai de multime, nici de la dansuri folclorice si nici sa vorbeasca la megafon in fata fermierilor furiosi in fata palatului prezidential.

Desi se lauda ca este primul presedinte care a condamnat crimele comunismului, in 2006, si el a facut parte din regim, in calitate de capitan al marinei comerciale stationate in strainatate, la Anvers (Belgia).

"Basescu este cineva care se lasa condus de caracterul sau si de exploatarea slabiciunilor altora, pe care le stie foarte bine", considera profesorul de stiinte politice Daniel Barbu.

Unul dintre adversarii sai la alegerile de duminica, liberalul Crin Antonescu, l-a calificat drept un tiran. Insa Traian Basescu respinge orice acuzatie de "derive autoritare". "Ce am eu si deranjeaza este ca, atunci cand cred cu adevarat intr-un obiectiv, insist mult. Incerc sa strang populatia si fortele politice. Si, daca nu reusesc sa obtin ce vreau de la fortele politce, fac un lucru foarte simplu, prevazut de Constitutie: convoc un referendum", a declarat el intr-un interviu pentru AFP, transmite NewsIn.

In fata "polarizarii" generate de Basescu, Mircea Geoana afirma contrariul, ca este un "om al dialogului", capabil sa refaca unitatea unei tari devenite "mai vulnerabila din cauza ultimilor ani de scandaluri si instabilitate politica".

Fost ministru de externe intre 2000 si 2004, care stapaneste la perfectie franceza si engleza, el subliniaza ca poate sa-si convinga partenerii internationali de credibilitatea Romaniei.

Fiu al unui general important din perioada comunista, el este absolvent al Facultatii de Drept si a studiat si la Scoala Nationala de Administratie (ENA) din Paris. Ambasador al Statelor Unite intre 1997 si 2000, Geoana este in continuare foarte atasat de mediile americane.

Unii analisti ii reproseaza ca este putin "tern", ca are "un profil mai putin distinct" decat alti candidati. Adversarii sai il acuza ca este "o marioneta" a oamenilor de afaceri din partidul sau, PSD. El respinge, insa, acuzatiile si insista asupra capacitatii sale de a impune reformele "intr-un mod mai social". "A facut si propuneri care frizeaza, uneori, ridicolul, pentru ca sunt irealizabile", considera Barbu.

Cei doi politiciei sunt casatoriti si au fiecare cate doi copii. Elena Basescu, fiica cea mica a presedintelui in exercitiu, supranumita si "Paris Hilton din Carpati", a fost aleasa europarlamentara in primavara, o ascensiune politica ce a generat critici vehemente la adresa tatalui sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.