Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat, miercuri, ca tinerii care au fost admisi in magistratura vor fi asteptati in parchete cu cate 1000 de dosare penale drept cadou de inceput de activitate, dar ca cel mai important este ca pot alege intre a apara cetateanul sau a rastalmaci legea.
"Ma bucur ca ati fost admisi in magistratura, mai ales ca urmeaza sa ocupati niste posturi care multa vreme nu au fost ocupate si se bucura si colegii de la unitatile de parchet la care ati fost repartizati si care ne-au promis ca o sa va intampine asa cum se cuvine si care au un cadou de inceput de activitate, o sa primiti in jur de 1000 de dosare penale. Va apreciez curajul si determinarea de a lucra in acest sitem, sper sa vi-l pastrati la fel si va doresc sa va faceti meseria cu pasiune nu cu patima", le-a spus Kovesi tinerilor magistrati, cu ocazia ceremoniei dedicate intrarii acestora in magistratura, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Procurorul general le-a spus magistratilor despre criza de personal din Ministerul Publicm spunandu-le ca exista in continuare unitati de parchet care lucreaza cu un singur procuror sau doi, ori altele in care sunt trei procurori pe o schema de 14. "Acestia sunt nevoiti sa gestioneze mii de dosare, sa participe in sedinte de judecata si sa indeplineasca si alte atributii. Acesta este mediul in care intrati. Intrati intr-un sistem in care statul nostru este foarte mult discutat, increderea opiniei publice e din ce in ce mai redusa, resursele amteriale si umane sunt tot mai putine, in schimb volumul de dosare este mult mai mare", le-a transmis Laura Kovesi.

Kovesi le-a mai vorbit tinerilor magistrati despre independenta si responsabilitate si despre posibilitate de a alege intre a fi in sprijinul cetatenilor prin aplicarea corecta a legii sau a o interpreta gresit. "Vreau sa va spun ca multi dintre noi, dintre magistrati, vorbim despre independenta si uitam sa vorbim de responsabilitate. Independenta nu inseamna ca poti beneficia de un permis prin care tu sa incalci legea, sa faci ce vrei si cum vrei. Independenta inseamna obligatia de a lua decizii corecte, rapide si legale. Daca vom reusi sa facem acest lucru, nu va mai trebui sa cerem nimanui sa ne respecte independenta, vom fi independenti. Cred in independenta magistratilor si in calitate de procuror general am aparat-o de multe ori, chiar si atunci cand cei care aveau obligatia legala de a face acest lucru nu au facut-o, cu riscul de a fi atacata de cei carora le displace acest statut sau de cei care sunt anchetati de catre procurori. Azi ati primit cel mai mare dar, de a alege. De a alege sa aduceti beneficii societatii aparand cetateanul prin aplicare corecta si rapida a legii sau puteti alege sa ratalmaciti legea, sa interpretati cum doriti sau sa ignorati, astfel ca ea va deveni doar un document de sertar demodat sau irelevant", este de parere Laura Codruta Kovesi, care a adaugat ca tinerii magistrati au sansa sa schimbe lucrurile care nu merg din sistem si sa ridice calitatea actului de justitie, transmite NewsIn.

De asemenea, procurorul general a amintit despre o cercetare sociologica facuta in cadrul Ministerului Public, despre influenta media asupra modului in care este perceput sistemul judiciar. "In cadrul Ministerului Public am facut o cercetare sociologica pentru a putea sa-mi fundamentez deciziile si am avut cateva concluzii surprinzatoare. Una dintre ele a vizat influenta covarsitoare a mass media asupra modului in care este apreciat sistemul judiciar. Astfel, doar 6 la suta dintre repondenti afla informatii despre activitatea procurorilor din experienta proprie si doar 2 la suta au fost implicati intr-un dosar penal. In schimb, 93 la suta obtin asemenea informatii de la televizor iar 41 la suta din presa scrisa. Exista o diferenta esentiala intre perceptia persoanelor care au fost implicate intr-un proces penal si care au aflat despre activitatea noastra in mod direct si perceptia persoanelor care au aflat despre ceea ce fac magistratii de la televizor sau din presa scrisa. In acest mediu veti lucra si va trebui ca impreuna sa incercam sa schimbam aceasta situatie. (...) Atunci cand va exista un grad de incredere ridicat in ceea ce facem, atunci putem sa ne simtimintr-adevar independenti", a mai spus Laura Codruta Kovesi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.