Premierul le-a cerut prefectilor ca pana vinerea viitoare, la ora 12.00, sa trimita la Ministerul Administratiei si Internelor un grafic al platilor facturilor restante din 2008, aratand ca Guvernul a primit semnale ca banii nu ajung catre firme si avertizand ca cine nu-si face treaba va fi demis.

Primul-ministru Emil Boc le-a solicitat, duminica, prefectilor, ca in termen de sase zile, adica pana pe 27 martie, la ora 12.00, sa trimita catre MAI o situatie exacta cu privire la modul in care au fost decontate catre firme de catre ordonatorii secundari si tertiari sumele de bani pe care Executivul le-a alocat pentru plata datoriilor fostei guvernari. Boc a aratat ca datele Guvernului in acest sens nu sunt "foarte pozitive", aratand ca banii trimisi de la Bucuresti nu ajung la firme si "stau blocati in pixurile ordonatorilor secundari si tertiari de credite" - inspectori scolari sau alte structuri descentralizate care au primit resurse fianciare pentru plata datoriilor, relateaza NewsIn.

Premierul a avertizat prefectii sa fie atenti la banii veniti de la Ministerul Educatiei, ale carui datorii au fost platite in proportie de 100%, Ministerul Transporturilor, unde s-au achitat 99% din facturi, la Casa de Sanatate cu 80%, Ministerul Sanatatii - 80%, la Ministerul Agriculturii - 80%, la Ministerul Administratiei si Internelor - 100%, la Ministerul Finatelor Publice - 100%, Ministerul Comunicatiilor - 95%, Ministerul Public - 100%, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei - 88%.

El le-a cerut prefectilor sa verifice si sa trimita sub forma de tabel sumele de bani primite de la ministere si facturile achitate din banii trimisi de Guvern, fiind vorba de facturi pentru lucrari efectuate, emise, dar neachitate. "Si de la dumneavoastra, prefecturile, ca si dumneavoastra aveti investitii, prin aceste servicii deconcentrate, pe fiecare punct, vreau sa stiu cati bani s-au primit si cati au fost achitati, sub semnatura sefilor de servicii deconcentrate. Cine nu face, pleaca acasa si vin altii care sa raspunda nevoilor Guvernului", a avertiza Boc.

El a anuntat ca si acei inspectori scolari, de exemplu, care nu vor plati catre firme sumele de bani restante, vor fi demisi, pe baza propunerilor prefectilor.

"La Ministerul Transporturilor, aici s-au facut platile generale direct catre cei care au contractat lucrarile. Clujul, atentie! Bechtel a primit o suma de bani, importanta. Am inteles ca subcontractorii stau cu ochii in soare. Noi nu am dat banii ca sa-i tina Bechtel in conturi, ok, ce au ei pentru acoperirea cheltuielilor in regula, dar ei trebuie sa-si achite si obligatiile fata de subcontractori. Atragem atentia si principalelor firme in domeniul transporturilor care au primit sumele de bani pentru lucrarile efectuate anul trecut cu solicitarea ca sumele sa mearga mai departe si pentru subcontractori. Daca acesti bani nu ajung unde trebuie, nu se realizeaza relansarea economiei", a mai explicat primul-ministru.

De asemenea, prefectii au fost insarcinati de premier cu realizarea, pana pe 4 aprilie, la ora 12.00, a unui grafic cu organizarea licitatiilor din fondurile structurale, postaderare. "In doua saptamani, pe 4 aprilie, ora 12.00, ne prezentanti unde sunt, in judet la dumneavoastra, contracte semnate, in ce stadiu se afla, organizarea licitatiilor pentru asemenea programe", a spus Boc. Primul-ministru le-a cerut prefectilor si graficul realizarii obiectivelor din fondurile de preaderare ISPA, SAPARD, PHARE, tot pana vineri, 4 aprilie, ora 12.00. "Aici ne intereseaza stadiul de implementare si unde sunt probleme, din punctul dumneavoastra de vedere, dupa ce discutati cu administratiile locale, ce greutati de implementare. Nu ne trebuie povesti, ne trebuie programul, daca este in curs si in termen, sau, daca nu, termen depasit, probleme- lipsa sustinerii financiare, greutati in licitatie, depasirea plafonului initial, conducte noi aparute in executarea lucrarilor, deci vrem sa stim pe fiecare obiectiv ce probleme sunt pentru ca, repet, daca acesti bani nu ii cheltuim la timp va trebui sa-i inapoiem UE", a precizat premierul.

"Degeaba face Guvernul efortul sa simplifice procedurile, sa analizeze documentatiile, sa semneze contractele de finantare pentru foncurile europene, daca administratiile locale nu deruleaza licitatiile la timp", si-a motivat Boc cererea catre prefecti, aratand ca, atat in ceea ce priveste fondurile de preaderare, cat si cele structurare, exista intarzieri cu licitatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.