Seful diplomatiei de la Chisinau, Andrei Stratan, respinge denumirea, atribuita adesea Romaniei, de "avocat" al Republicii Moldova la UE, vicepremierul moldovean aratand ca cere doar sustinere de la "partenerii romani" pentru aprofundarea relatiilor cu UE.

Ministrul Andrei Stratan a fost intrebat joi, cu ocazia vizitei omologului roman Cristian Diaconescu la Chisinau, daca Republica Moldova accepta rolul de "avocat al Romaniei" in fata UE, iar raspunsul a fost transant: "Nu am constatat nicio abatere a noastra pentru a necesita solicitarea unui avocat, dar profitam de vizita pentru a cere sustinerea partenerilor romani in aprofundarea relatiilor cu UE", a spus Andrei Stratan. "Ramane sa avem mai multi parteneri in UE care impartasesc aceasta viziune si pentru a semna cat mai curand documentul politic cu UE, care ar facilita accesul cetatenilor moldoveni la cele patru libertati europene", a subliniat Stratan, sugerand ca nu toate tarile UE sprijina apropierea Chisinaului de Uniune prin semnarea unui acord de asociere, transmite NewsIn.

Dupa intrevederea de joi cu Andrei Stratan, Diaconescu a declarat ca este timpul ca Romania si Republica Moldova sa treaca la relatii "moderne", prin care sa dezvolte proiecte comune in folosul cetatenilor romani si moldoveni. In plus, potrivit lui Diaconescu, Romania ramane unul dintre cei mai puternici sustinatori ai consolidarii relatiei Republicii Moldova cu UE prin semnarea unui nou Acord de Asociere.

Intrebat de un jurnalist moldovean ce parere are despre o declaratie minstrului moldovean al economiei, Igor Dodon, care a spus ca Romania ar ocupa o parte a teritoriului Republicii Moldova, Diaconescu a spus ca nu cunoaste declaratia, dar ca vrea sa faca niste precizari importnate. El a spus ca datoria autoritatilor si a politicienilor este sa transforme standardele comune ale celor doua tari in valori si nu sa le perverteasca.

"Cele doua tari se afla in vecinatate, nu au bariere lingvistice, au chiar istorii si traditii comune, inclusiv culturale. Trebuie sa transformam aceste standarde in valori, atunci inseamna ca ne-am facut datoria. Daca pervertim aceste valori, atunci nu ne-am facut datoria, este un punct de vedere personal", i-a raspuns Diaconescu jurnalistului moldovean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.