In toata Europa, mii de copii romi sunt fortati sa fure si sa cerseasca in strada. In fata acestui fenomen, politistii sunt neputinciosi. Ce fac parintii cu banii furati? Construiesc vile fabuloase.
De exemplu, bancomatele din Madrid sunt o tinta predilecta pentru criminalitatea stradala. BBC explica mecanismul furtisagurilor: in momentul in care o persoana scoate bani de la bancomat, cineva ii distrage atentia, ceea ce ii permite unui copil sa actioneze si sa ii smulga banii, pentru ca apoi sa fuga.

Daniela, o fata roma de 13 ani, spune ca poate sa obtina in jur de 300 de euro, dupa un astfel de jaf. "Doar politistii ne prind. Ne iau banii pe care ii avem la noi. Apoi ne duc la centrul de zi si apoi centrul ne da drumul. Banii ii dau mamei mele ca sa putem sa ne intoarcem in Romania si sa ne construim o casa. Dar imi opresc si mie. Ii dau ei 150 si imi opresc si eu 150", marturiseste fata, jurnalistilor de la BBC, care ridica aceasta problema intr-un amplu reportaj.

Politistii au mainile legate, pentru ca in Spania, copiii sub 14 ani nu detin raspundere legala pentru faptele lor. Politia madrilena spune ca 95% dintre copiii mai mici de 14 ani care fura sunt tigani din Romania.

Discriminare si saracie

BBC subliniaza si problemele tiganilor. Este vorba despre o problema veche pe care tara noastra nu a putut sa o gestioneze si care acum ii afecteaza pe toti europenii: discriminarea si saracia in care traieste acest grup etnic. De multe ori, romii fura si din cauza saraciei. Jurnalistii englezi amintesc si de faptul ca in urma cu putin timp, Madonna a fost huiduita la Bucuresti pentru ca a ridicat aceasta problema.

De exemplu, in taberele din Madrid traiesc peste 1.000 de romi, iar conditiile de aici sunt ingrozitoare. Sobolanii misuna prin gunoaie, nu exista instalatii sanitare. In fiecare zi, copiii din tabere sunt trimisi in strada unde fura si cersesc, iar multi dintre ei sunt batuti cu brutalitate de catre parinti daca nu se intorc cu bani, relateaza BBC.

Reporterii englezi amintesc si de evenimentele din Italia, unde problematica roma a suscitat controverse acerbe si unde acestia au fost tratati cu mult mai multa duritate de catre autoritati si de catre politicieni. Aici, multe tabere au fost chiar distruse si au fost luate masuri de deportare a romilor.

In Milano, in anul 2007, la putin de la intrarea Romaniei in UE, politia a observat o crestere a jafurilor si a furturilor de portofele, savarsite de catre copiii romi. Politia italiana a pornit o investigatie majora care a dezvaluit faptul ca bande criminale folosesc copiii pentru a obtine profituri imense. "Intr-o singura luna, un copil castiga in jur de 12.000 de euro. Si, daca imultim aceasta suma cu 50 de copii, obtinem o suma astronomica", a povestit Francesco Messina, cel care a condus aceasta operatiune.

Vile fabuloase

Intr-adevar, astfel de crime sunt datorate saraciei, dar mai ingrijorator este faptul ca acesti copii de etnie roma sunt exploatati in retele de crima organizata.

"Briliantul", una dintre cele mai influente figuri printre interlopii din Craiova, a povestit ziaristilor de la BBC ca multe dintre vilele imense pe care le vedem conostruite in oras sunt facute cu bani obtinuti prin furturi savarsite in intreaga lume.

Seful retelei criminale opereaza cu traficul de persoane, inclusiv copii care sunt pusi sa cerseasca si sa fure. Dar chiar si el admite ca totusi aceste activitati au ajuns prea departe si ca o sa le aduca repercusiuni grave.

Sursa Foto: Flickr/ giulietta56

"Furturile nu mai sunt demult o problema nationala. Se intampla la scara internationala. Copiii nostril trebuie sa mearga la scoala, pentru ca daca continua asa nimeni nu o sa ne vrea. Tara noastra nu o sa ne mai inteleaga, cei din vest or sa ne goneasca".

BBC il citeaza si pe Liviu Tipurita, regizor care a fost timp de mai multi ani interesat de aceasta problema a traficului de copii. Acesta are aceleasi temeri. "Teama mea este ca fara un ajutor imediat, copiii de tigani pe care i-am intalnit in timpul calatoriilor mele vor creste si se vor transforma in criminali veritabili. Iar cercul vicios al abuzurilor nu va mai putea fi controlat", a declarat Tipurita. BBC publica si un fragment dintr-un film realizat de documentarist, in care acesta spune povestea unei fetite care fura si cerseste pentru mama ei care o bate daca nu vine cu bani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.